Publikacje do gazety a status bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku matheo_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matheo_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry. Mam taki problem i zapytanie. Otóż jestem na bezrobociu ale jako dziennikarz moje teksty mogą się pojawiać w gazecie, nie podpisuje żadnej umowy, nic mnie takiego nie wiąże - redaktor mi powiedział że: otrzymuje wynagrodzenie tylko za to, co zostanie opublikowane na łamach Gazety (na koniec roku dostaje Pan od nas PIT dzięki któremu rozlicza się z podatku. Nie musi Pan mieć żadnej działalności gospodarczej) - jaki jest wtedy mój stosunek do bezrobocia, czy ja muszę z niego rezygnować? Dodam iż od tego miesiąca na bezrobociu nie będę pobierał już zasiłku (ale ubezpieczenie jednak jest), stąd moje zapytanie.

Nie możesz jednocześnie zarabiać pisząc (a więc mając zajęcie zarobkowe) i być bezrobotnym.

No właśnie nie. Cytuję wiadomość od redaktora:

Gdyby nie miał Pan żadnej dodatkowej umowy, to otrzymuje Pan
wynagrodzenie tylko za to, co zostanie opublikowane na łamach Gazety (na
koniec roku dostaje Pan od nas PIT dzięki któremu rozlicza się Pan z
podatku. Nie musi Pan mieć żadnej działalności gospodarczej.

Stąd moje zapytanie co z moim statusem bezrebotnego skoro nic nie podpisuje. Wysyłam im tylko moje dane do przelewów i tyle.

Niepodpisanie umowy nie oznacza braku umowy. Umowa o dzieło może być również zawarta ustnie.

matheo_88 napisał:
No właśnie nie. Cytuję wiadomość od redaktora:

Gdyby nie miał Pan żadnej dodatkowej umowy, to otrzymuje Pan
wynagrodzenie tylko za to, co zostanie opublikowane na łamach Gazety (na
koniec roku dostaje Pan od nas PIT dzięki któremu rozlicza się Pan z
podatku. Nie musi Pan mieć żadnej działalności gospodarczej.

Stąd moje zapytanie co z moim statusem bezrebotnego skoro nic nie podpisuje. Wysyłam im tylko moje dane do przelewów i tyle.

Prosze zadzwonic do redaktora i sie upewnić jaka to forma umowy. Jesli będzie w formie ustnej umowa o dzieło, należy wziąc zaświadczenie od pracodawcy od kiedy do kiedy jest zawarta i przedstawić w PUP

matheo_88 napisał:
On mi powiedział wyraźnie że to nie jest żadna umowa, po prostu coś mojego publikują to pod koniec miesiąca mi za to płacą... znalazłem na internecie pewien materiał na ten temat:

Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - de08c0f09d7a5.jpg

Nie znam dokładnie tych przepisów, więc nie pomogę.
Ale prosze pamietać, bezrobotny nie moze miec przychodu przekraczajacego połowe minimalnego wynagrodzenia za prace

matheo_88 napisał:
On mi powiedział wyraźnie że to nie jest żadna umowa

Mówić może sobie wiele. Nawet bardzo wiele. Nie ma czegoś takiego jak przekazywanie komuś czegoś odpłatnie bez umowy. Jest to ustna umowa o dzieło na każdy artykuł/umowa zlecenia/umowa sprzedaży zależnie od tego, jak ten konkretny stosunek prawny wygląda.
Artykuł który zacytowałeś tyczy się obowiązku założenia Działalności Gospodarczej - i rzeczywiście obowiązku takowego nie masz.

Właśnie gdzieś już o tym czytałem, czyli skoro obecnie minimalne wynagrodzenie wynosi o ile się nie mylę 1750zł czyli bezrobotny może mieć w miesiącu dochód nie przekraczający 875zł brutto i nadal status bezrobotnego będzie posiadał?

matheo_88 napisał:
Właśnie gdzieś już o tym czytałem, czyli skoro obecnie minimalne wynagrodzenie wynosi o ile się nie mylę 1750zł czyli bezrobotny może mieć w miesiącu dochód nie przekraczający 875zł brutto i nadal status bezrobotnego będzie posiadał?

tak.
Ale jak dla mnie równiez musi byc umowa na świadczenie takich usług.
Chyba ze ty te teksty sprzedajesz i sam płacisz podatek

Tak jak wcześniej wspomniałem oni mi co miesiąc będą przelewać wynagrodzenie za te teksty i pod koniec roku dostane od nich PITa i wtedy mam się rozliczyć.

Już kiedyś coś takiego miałem - tylko wtedy pracowałem jeszcze na innym etacie na linii produkcyjnej i otrzymałem z gazety ok.150zł (przelali mi na konto ja nic nie robiłem z tym) po prostu pod koniec roku przysłali mi PITa i się rozliczałem z niego.

matheo_88 napisał:

Pod warunkiem, że spełniasz te warunki :
Przepis prawny:
bezrobotnym - oznacza to osobę, (...)niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej

Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy wykonujesz czy nie wykonujesz pracy zarobkowej...

matheo_88 napisał:
Tak jak wcześniej wspomniałem oni mi co miesiąc będą przelewać wynagrodzenie za te teksty i pod koniec roku dostane od nich PITa i wtedy mam się rozliczyć.

Już kiedyś coś takiego miałem - tylko wtedy pracowałem jeszcze na innym etacie na linii produkcyjnej i otrzymałem z gazety ok.150zł (przelali mi na konto ja nic nie robiłem z tym) po prostu pod koniec roku przysłali mi PITa i się rozliczałem z niego.

Przykro mi, ja nie pomogę, jak dla mnie powinna byc to umowa o dzieło. Myśle ze trzeba pytać w innym dziale tego forum

W porządku...niemniej dziękuję za pomoc :)

Powrót