Publikowanie danych z CV w Internecie bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku graffik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graffik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

otóż od kilku dni trapi mnie fakt, że moje prywatne dane (tj. telefon, e-mail, imię, nazwisko, miejsce zamieszkania) zostały opublikowane w Internecie (tzw. konkurencja w chamski sposób wymiata drugich).

Jestem z branży internetowej - zarzuca mi się rzeczy których nie zrobiłem, opublikowano prywatne dane mojej żony - aktualnie nie chcę jej denerwować bo jest w ciąży donoszonej. Mimo wszystko moje dane zostały przekazane przez człowieka, który jest kolegą konkurencyjnej dla mnie osoby.
Człowiek ten publikuje nie tylko moje dane na swoim blogu, pojawiło się tam również moje zdjęcie! które w Internecie nie można znaleźć (było może 30 minut w Sieci). Jednak nie daliśmy nikomu zgody na publikowanie naszych danych, tym bardziej że w tych wpisach są fałszywe informację, nieprawdziwe oczerniające mnie w mojej branży. Słowa które mogą zagrozić mojej rodzinie jak i również mi W PRACY.

Mam wiele dowodów na niewinność, będę niebawem rozmawiał z prawnikiem, jednak od czego zacząć? pisałem do autora strony z prośbą o skasowanie moich danych oraz kwestii krzywdzących mnie i moją rodzinę. Tym bardziej dane nieprawdziwe - jednak zero odzewu.

Po poszperaniu w Internecie, znalazłem że ten człowiek ma firmę zarejestrowaną na swój domowy adres (prawdopodobnie), firma ta łamie prawo autorskie swoją stroną - ale to nie istotne. Chodzi tutaj o to, że posiadam dane człowieka, chcę aby rzeczy na mój temat zniknęły, tym bardziej prywatne dane moje i żony.

Bardzo proszę o pomoc, o co pytać prawnika, jak zacząć, co dalej?

Powrót