Publikowanie notatek studenta na stronie

• Autor wątku Autor wątku Riff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Riff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Zamieszczam ten temat w tym dziale, bo najbardziej mi się kojarzy tematyka, w razie czego proszę o przeniesienie.

Jestem studentem pierwszego roku filologii słowiańskiej i chciałbym założyć stronę internetową, na której publikowałbym wiedzę, jaką zdobywam na studiach. Mnie by to pomogło w nauce, a innym w zainteresowaniu się tematyką. Dodatkowo chciałbym stworzyć "prowizoryczny" internetowy słownik polsko-słoweński, czego póki co w Polsce jeszcze nie ma.

Zastanawiam się, czy w związku z publikowaniem wiedzy, którą poznaję na wykładach i ćwiczeniach oraz tworzeniem takiego słownika - czy w związku z tym nie ma jakiś przeciwskazań prawnych, np. związanych z prawami autorskimi czy brakiem "uprawnień do nauczania"?

Zaznaczam, że z witryny nie czerpałbym zysków finansowych.

Zakładam, że notatki to streszczenia wykładów, więc nie widzę powodów aby to upubliczniać. To samo tyczy sie słownika, jeśli jest robiony samodzielnie - chociaż wiadomo, że nie zawsze to możliwe i niektóre sformułowania mogą być podobnie wyjaśnione, ujęte etc.

Do sformułowań słownika (jeżeli będą Twoje) będziesz miał majątkowe prawa autorskie, które warto byłoby co jakiś czas dodatkowo potwierdzić "do szuflady" innym dokumentem.

Podobnie, do rozpowszechniania zdobytej wiedzy z przedmiotu własnymi sformułowaniami masz prawo, jeżeli nie będzie to tylko "opracowanie" (w rozumieniu prawa autorskiego, zob. art. 2) notatek z wykładu. Natomiast notatki i wykład mogą być "inspiracją" do stworzenia Twojego utworu z np. wymyślonymi przez Ciebie podobnymi, ale Twoimi przykładami, i wówczas przysługują Tobie prawa autorskie (warto dodatkowo potwierdzać inaczej).
Tym sposobem stopniowo możesz stworzyć podręcznik.

Powrót