Punkty karne bez prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku GothArr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GothArr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Od razu mówie, że jestem tu nowy, szukalem podobnego tematu ale takowego nie znalazlem wiec zkladam.
Dziś wieczorem dostałem mandat o wysokości 100 zł i 4 punkty karne. Zastanawia mnie czy to zgodzne z prawem bo, po pierwsze, nie mam prawa jazdy, po drugie dostałem ten mandat za brak oświetlanie w rowerze...
Czy Policja miala prawo dać mi punkty karne za jazde rowerem?

Punkty wpisuje się dla kierowcy który kierując pojazdem dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego. Co do tego że rower jest pojazdem to nie ma wątpliwości. Jeżeli chodzi o kierowcę to ,,kierowca roweru" to nieporozumienie. Jadący rowerem to rowerzysta a nie kierowca. Policja zle zinterpretowała przepis. Punkty przyznawane są dla kierowców ale pojazdów silnikowych nie dotyczy to rowerzystów. 4 punkty przyznane są niezasadnie.

Tak jak myślałem, a istnieje jakaś możliwość odwołania się od tego mandatu? Czy w ogóle moge cokolwiek zrobić jak juz podpisałem ten mandat?

Podpisałeś to już nic nie zrobisz.Przepis złamałeś,wina ewidentna.

Przepis złamał, lecz kara nałożona niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi.

I w tym cały problem..ponieważ rozporządzenie dotyczy tylko kierowców (a więc osób posiadających uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi) więc punkty przyznane słusznie, niestety. Jak nie masz uprawnień - nie podlegasz żadnemu wpisowi. Wynika to stricto z przepisów. Aż dziw, że żaden redaktor się tym nie interesuje. Bo tak właściwie, zatrzymując osobę nie mającą uprawnień 1000 razy - nie podlega ona wpisowi, więc tak jakby nie była karana. Pozdrawiam.

druk prd sporządza się czy osoba posiada uprawnienia czy tez nie.

Mylisz się. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego...§ 2. 1. Do ewidencji kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego, zwanej dalej "ewidencją", wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej "naruszeniem".
Definicję kierowcy masz w Ustawie prawo o ruchu drogowym, to wszystko :(

Rowerzysta w myśl przepisów kodeksu drogowego jest kierującym i dotyczą go w takim samym stopniu, jak kierowcę samochodu, czy motoru.

Tak, kierującym jest osoba z uprawnieniami, jak i bez. A kierowcą - tylko osoba posiadająca uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym. A wpisowi podlega tylko kierowca!!Polecam lekturę :P Kierującym jest również osoba prowadząca kolumnę pieszych, albo pędząca zwierzęta itp. zgodnie z upord....I nie sporządzaj prd dla nie posiadających uprawnień na pojazdy silnikowe. Pozdrawiam.

Oczywiście. Ale osoba niezależnie od tego jakim kieruje pojazdem otrzymuje punkty karne w zależności od tego, czy posiada uprawnienia na pojazd silnikowy. Więc..kierując bez uprawnień na pojazd silnikowy sąd nigdy nie dowie się, czy uprzednio byłeś karany za podobne wykroczenie :P

do wie się wydruk z ksip podłączony jest pod dokumentację.

A jak, jak nie sporządzasz prd??A jak sporządzasz, to robisz to niezgodnie z prawem!

druk sporządzam.a co dalej z tym się dzieje....co mnie to.karzą to piszę.

azaz19 napisał:
Rowerzysta w myśl przepisów kodeksu drogowego jest kierującym i dotyczą go w takim samym stopniu, jak kierowcę samochodu, czy motoru.
Twój pogląd jest chybiony kierujący to jest coś innego niż kierowca pojazdów silnikowych do którego stosuje się punkty karne. Dokonałeś wykładni rozszerzającej która jest zabroniona.

No dobra proszę Państwa. Postawmy sprawę w ten sposób. Kierowca roweru nie posiadający uprawnień do prowadzenia pojazdów silnikowych, zostanie ukarany mandatami karnymi i zostanie mu przyznanych łącznie na ten przykład 26 pkt. karnych i co w takim przypadku? Zostanie mu odebrany dowód osobisty na podstawie którego prowadził rower zakładając, iż ma ukończony 18 rok życia? (pytanie retoryczne) Nikt prawa jazdy mu nie zabierze bo go nie ma, więc po co przydzielać pkt.?

Widzę, że eltom101 nie zrozumiałeś. Jeżeli nie ma uprawnień (nie posiada prawa jazdy) - nie nakładamy punktów karnych, jeżeli ma i kieruje rowerem popełniając wykroczenie - wpisujemy punkty karne. Pozdrawiam.

Czyli, o ile dobrze zrozumiałem, zapłacę stówke i nie wpiszą mi nigdzie punktów karnych? Taką wersję usłyszałem też na policji, bo poszedłem się z ciekawości zapytać co mi powiedzą. Powiedziano mi również, że za wykroczenia popełnione przez rowerzystę, bez względu na to czy posiada prawo jazdy czy też nie nie można przydzielać punktów karnych. Ale chyba nie będę mógł się odwołać do całego mandatu...

Powrót