Punkty karne CEPiK 2.0

• Autor wątku Autor wątku Saigonb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saigonb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , w dniu 26.10.2019 roku popełniłem wykroczenie w ruchu drogowym , polegające na przekroczeniu prędkości w obszarze zabudowanym o >50 km/h.
Zostałem ukarany mandatem karnym 500 pln i 10 punktów karnych .
Mandat opłaciłem przelewem w dniu 26.10.2019 roku ( księgowanie 28.10.2019
) , otrzymałem decyzję i odbyłem karę ( 3 m-ce MPK ) , następnie odebrałem PJ
i sprawa została zamknięta .

W dniu dzisiejszym ( 15.11.2020 ) sprawdziłem stan punktów przypisanych za wykroczenie i w rejestrze dalej figuruje 10 pkt aktywnych przypisanych do w/w wykroczenia , punkty nie zostały do dnia dzisiejszego skasowane .
Pytanie : co mogę z tym zdobić ? , gdzie napisać , podjechać , czy zadzwonić ?
Z tego co się orientuję to punkty powinny zostać usunięte po 12 miesiącach od dnia wykroczenia . Dodam tylko ,że w okresie tego roku i do dzisiaj nie miałem i nie mam żadnych wykroczeń .

Proszę o poradę w w/w kwestii .

Bogdan , Wrocław

Sprawa załatwiona , Pismo do WRD KG Policji i ich interwencja załatwiła sprawę punktów karnych - zostały skasowane .
Była jeszcze sprawa statusu prawa jazdy , w mObywatel cały czas figurował status zatrzymane ( mimo odebrania w WK w terminie ) , dopiero interwencja u kierownika Wydziału Komunikacji spowodowało zmianę statusu na "wydany"

Generalnie warto mieć tę aplikację (mObywatel) bo gdyby nie to to nawet nie miałbym świadomości,że status dokumentów jest błędny co mogło skutkować
różnie .

Powrót