PUP odmawia rejestracji z powodu braku świadectwa pracy

• Autor wątku Autor wątku arczi_85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arczi_85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Do końca stycznia byłem pracownikiem pewnej firmy, od lutego już tam nie pracuję. Byłem dziś w Urzędzie Pracy żeby się zarejestrować ale ostatnie świadectwo pracy dostanę dopiero za kilka dni. Z tego powodu Urząd odmówił mi rejestracji, bo panie urzędnicznki twierdzą, że nie ma możliwości żebym teraz się zarejestrował i dopiero za kilka dni doniósł świadectwo. Pozostaję więc nieubezpieczony i stratny o ok. tydzień jeżeli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych. Czy panie urzędniczki miały prawo odmówić mi rejestracji z powodu braku świadectwa pracy, które dostanę od zakładu za kilka dni? Czy to kwestia prawa czy tylko złej woli urzędniczek?

Miały prawo. Świadectwo pracy muszą zobaczyć. Jesteś natomiast jeszcze ubezpieczony przez 30 dni od zakończenia pracy. Więc nie ma co panikować.

ale pozostaję stratny jeżeli chodzi o zasiłek... Poprzednio jak się rejestrowałem kilka miesięcy temu nie było problemu żeby donieść świadectwo pracy a teraz to problem. Więc nie da rady nic zrobić? Szanowna urzędniczka nie wie, że trzeba za coś żyć od 10 do 10.

Jakie dokumenty są wymagane do rejestracji?

* dowód osobisty lub inny dokument tożsamości wraz z potwierdzeniem zameldowania i podanym numerem PESEL),
* dyplom, świadectwo ukończenia szkoły lub świadectwo szkolne (w przypadku kontynuowania nauki lub braku jej ukończenia) albo zaświadczenie o ukończeniu kursu lub szkolenia,
* wszystkie świadectwa pracy, które powinny:
o spełniać wymogi Kodeksu Pracy,
o posiadać pieczątkę zakładu pracy,
o posiadać pieczątkę imienną osoby wystawiającej świadectwo pracy,
o inne dokumenty niezbędne do ustalenia uprawnień osoby ubiegającej się o rejestrację,
* dokument stwierdzający przeciwwskazania do wykonywania określonych prac, jeżeli taki dokument jest posiadany,
* osoba niepełnosprawna przedkłada dokument potwierdzający stopień niepełnosprawności.

( § 3 ust. 1 i 2 rozporządzenia )

Rejestracja nie dochodzi do skutku w przypadku braku któregoś z wymaganych dokumentów lub w wypadku, gdy osoba rejestrująca nie złoży podpisu na karcie rejestracyjnej.
( § 3 ust. 4, rozporządzenia )

W szczególnie uzasadnionych przypadkach starosta może wyrazić zgodę na rejestrację osoby nieposiadającej kompletu dokumentów
( § 3 ust. 5, rozporządzenia )

Urząd Pracy może sporządzać odpisy i kserokopie z przedkładanych dokumentów.
Może poproś starostę...

w takim razie jeszcze jedna sprawa, ile czasu były pracodawca ma na wydanie świadectwa pracy?

Świadectwo pracy powinno być przygotowane do odbioru przez pracownika w ostatnim dniu jego pracy, czyli 31 stycznia. Jeśli nie dojdzie do odbioru, to musi być przekazane w ciągu 7 dni.

Dzwoniłem dziś do pracodawcy i dowiedziałem się, że świadectwa pracy jeszcze dla mnie nie ma.. więc co pracodawca łamie prawo?

Tak. PIP może Ci pomóc wyegzekwować świadectwo pracy.

Jeszcze jedno, jestem pracownikiem tymczasowym. Czy świadectwo pracy powinno być do odbioru w miejscu pracy czyli u pracodawcy użytkownika czy może w siedzibie agencji pracy? To jest jednak spora odległość i trudniejszy dojazd do siedziby agencji.. Tak poza tym dzwoniłem do pracodawcy, upierał się dalej że nie ma dla mnie świadectwa więc ja poinformowałem jakie są moje prawa i nagle świadectwo będzie na dziś, dzięki Wam ;]

Powrót