PUP. Wyrzucenie czy nie?

• Autor wątku Autor wątku Davida
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Davida

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Byłam zarejestrowana w PUP. W grudniu 2015 na 5 dni podjęłam się pracy tymczasowej, na umowę o dzieło, i zarobiłam łącznie 360 zł. Poinformowałam o tym 23 grudnia mailowo PUP, a 28 grudnia PUP mi wysłał list, że utraciłam status osoby bezrobotnej z dniem 14 grudnia (czyli wtedy, jak poszłam na tę pracę tymczasową). Pracowałam jedynie w tygodniu przed świętami, a teraz jestem bez pracy. Czy mogę iść zarejestrować się ponownie w PUP? To było wyrzucenie dyscyplinarne?

Davida napisał:
28 grudnia PUP mi wysłał list, że utraciłam status osoby bezrobotnej z dniem 14 grudnia (czyli wtedy, jak poszłam na tę pracę tymczasową). Pracowałam jedynie w tygodniu przed świętami, a teraz jestem bez pracy. Czy mogę iść zarejestrować się ponownie w PUP? To było wyrzucenie dyscyplinarne?
A co ma Pani napisane w uzasadnieniu decyzji PUP orzekającej o utracie statusu? Czy jest tam napisane, że utrata statusu bezrobotnego nastąpiła w związku z podjęciem pracy zarobkowej?

O fakcie podjęcia pracy powinna Pani poinformować PUP w ciągu 7 dni od jej rozpoczęcia. Wówczas sprawa byłaby jasna i po zakończeniu umowy o dzieło mogłaby Pani ponownie zarejestrować się jako bezrobotna.

W obecnej sytuacji wszystko zależy od uzasadnienia decyzji.

Tu zdjęcie.
http://i.imgur.com/KGS5CPF.jpg

Powiedziano mi (kobieta, która mnie w PUP obsługiwała), że do zarobków 800 zł miesięcznie nie trzeba zgłaszać pracy zarobkowej i nie jest się wydalonym z PUP.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedzi.

Nikt Pani dyscyplinarnie nie wyrzucił. Zgodnie z przepisami została Pani wyrejestrowana na okres podjęcia pracy zarobkowej. Proszę iść i się ponownie zarejestrować, dzięki czemu będzie Pani miała ubezpieczenie zdrowotne i mozliwość skorzystania z wielu form aktywizacji zawodowej.

Powrót