PUP żąda zwrotu zasiłku,po 10-ciu latach

• Autor wątku Autor wątku draki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

draki

Dzień dobry!
Powiatowy Urząd Pracy,żąda ode mnie zwrotu zasiłku,po 10-ciu latach od dnia pobrania tego zasiłku. W 2005r 10 lutego,wyjechałem za granicę do pracy. W tym czasie byłem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny z prawem do zasiłku. Nie zgłosiłem faktu wyjazdu do pracy,ponieważ nie miałem takiej możliwości,zbyt szybko zapadła decyzja o wyjeździe. W lutym 2015r zgłosiłem się ponownie do Urzędu Pracy,w celu przedstawienia świadectwa pracy z zagranicy i zaliczenia go do stażu pracy w Polsce. Dnia 4.05.2015r odebrałem pismo z PUP-u wysłane do mnie 28.04.2015,informujące mnie,iż w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego(po otrzymaniu decyzji Marszałka Województwa Sląskiego z dnia 24.02.2015r),ustalono iż:
zasiłek dla bezrobotnych pobrany za okres od 10.02.2005 do 28.02.2005 jest świadczeniem nienależnym,ponieważ świadczyłem wówczas pracę za granicą. Interesuje mnie,czy sprawa ta nie jest przedawniona i czy zasiłek muszę zwrócić Urzędowi Pracy?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Wyjechał pan,pracował, zasiłek pobierał, PUP upomniał się o zwrot - a pan nie chce oddac?
Dobrze opisałem stan faktyczny w skrócie?

Tak,dokładnie tak jest,a teraz czekam na poradę prawną,a nie na ocenę moralną mojego postępowania,bo jestem na forum prawnym,a nie przy konfesjonale,prawda?

draki napisał:
a teraz czekam na poradę prawną
§2 ForumPrawne.org nie udziela pomocy ani porad prawnych. Jest jedynie platformą, dzięki której użytkownicy mogą sobie taką pomoc wzajemnie świadczyć.

Ale czekac można - wszak to nie jest chyba zabronione w regulaminie?:what:

Nie napisałem,że czekam na poradę prawną od platformy,więc przytoczenie §2 wydaje mi się,nieco...nie na miejscu. Osoby,które nie są zainteresowane udzieleniem porady,a jedynie próbują wykazać się jako kaznodzieje,prosiłbym o nie interesowanie się tym wątkiem. Zapewniam,że poradzę sobie z tą sprawą,bez względu na to,czy moje zachowanie podoba się komuś na tej "platformie",czy też nie:razz:.

draki
Mezczyzna.gif
przede wszystkim grzeczniej proszę, bo nie jest Pan tutaj biednym pokrzywdzonym... raczej na odwrót, bo te pieniądze na zasiłek, który Panu wypłacono pochodziły od społeczeństwa, czyli nas wszystkich.
Nie prowadzimy tu kółka różańcowego, ale proszę się nie dziwić, że w tej sytuacji nie ma zbyt wielu chętnych do pomocy, a Pana postępowanie może wzbudzać emocje... w końcu świadomie pobrał Pan pieniądze, które się Panu nie należały. Powstrzymam się od bardziej dosadnego określenia. A teraz do rzeczy:
draki napisał:
Dnia 4.05.2015r odebrałem pismo z PUP-u wysłane do mnie 28.04.2015,informujące mnie,iż w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego(po otrzymaniu decyzji Marszałka Województwa Sląskiego z dnia 24.02.2015r),ustalono iż: zasiłek dla bezrobotnych pobrany za okres od 10.02.2005 do 28.02.2005 jest świadczeniem nienależnym,ponieważ świadczyłem wówczas pracę za granicą. Interesuje mnie,czy sprawa ta nie jest przedawniona i czy zasiłek muszę zwrócić Urzędowi Pracy?
Jaka jest podstawa prawna decyzji PUP orzekającej o konieczności zwrotu świadczenia? Proszę dokładnie przytoczyć.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za zainteresowanie,tą sprawą i pragnę wyjaśnić,że nie stawiam się w pozycji osoby pokrzywdzonej. Zadałem pytanie z tą myślą,że ktoś na nie odpowie,a nie będzie się pastwił publicznie,nad moimi grzechami. Wiem,co zrobiłem.
Wracając do sprawy,to na ostatnim piśmie z PUP-u, które otrzymałem 28.04.2015r nie ma podanej żadnej podstawy prawnej,orzekającej o zwrocie świadczenia. Przytoczę to pismo:

" PUP w....informuje,że w wyniku przeprowadzonego postępowania wyjaśniającego(po otrzymaniu decyzji Marszałka Województwa Śląskiego z dnia 24.02.2015) ustalono iż:
zasiłek dla bezrobotnych pobrany przez pana za okres od 10.02.2005 do 28.02.2005 jest świadczeniem nienależnym,ponieważ świadczył pan pracę od 10.02.2005r na terenie.......
W związku z powyższym proszę o wpłatę w.w kwoty w terminie 30 dni od dnia doręczenia pisma."

Decyzja Marszałka Województwa Śląskiego dotyczyła uznania mojego zagranicznego świadectwa pracy i przyznania mi zasiłku dla bezrobotnych od dnia 15.04.2015r na podstawie art.61 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(WE) nr 883/2004

Powrót