PUP źle wypłacił stypendium,teraz żąda zwrotu

• Autor wątku Autor wątku adamek03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamek03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam wszystkich,
mama mały problem, a dokładniej ma go mój znajomy.Do końca zeszłego roku odbywał on staż absolwencki,za co otrzymywał stypendium z Urzędu Pracy.Stypendium za listopad i grudzień było wyższe od pozostałych o nieco ponad 200zł każde.Dzisiaj zadzwoniła do niego Pani z Urzędu Pracy i powiedziała że ma zwrócić 400zł, bo jakiś urzędnik omyłkowo ( dwa razy) wypłacił większe stypendium.
Moje pytanie - Czy znajomy ma obowiązek zwrotu tej kwoty, czy nie? Prosiłbym o jakieś podstawy prawne.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Adam

Przenoszę na prawo administracyjne. Stypendia to nie problem prawa pracy.

Kodeks Cywilny:

[lex:12khgw40]Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.[/lex:12khgw40]

...czyli bezpodstawne wzbogacenie - sprawa prawa cywilnego, gdzie też temat przenoszę.

Oczywiście błędnie wypłacone świadczenie nie jest świadczeniem nienależnym w rozumieniu przepisów ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy i nie może być dochodzone w trybie egzekucji administracyjnej. Natomiast, jak wskazała Mona, Urząd Pracy może żądać zwrotu w trybie postępowania cywilnego.

hmm. Dariusz! co do pierwszej części postu zgadzam się z Tobą. nie jestem jednak pewien czy masz rację jezeli chodzi o możliwość dochodzenia zwrotu przez UP przed sądem cywlinym.
wg mnie tu w ogóle nie bedzie dopuszczalna droga sadowa, bo nie jest to sprawa cywilna w rozumieniu art. 1 kpc

hmmm, ja obstawałbym jednak za klasycznym bezpodstawnym wzbogaceniem ... ale głowy nie daję ;) Poza tym mało prawdopodobne by urząd pracy zdecydował się na drogę cywilną, a jeszcze mniej prawdopodobne by wygrał. Prawdopodobnie znajdzie zastosowanie art. 409 i/lub art. 411 pkt 1 lub 2.

Inna sprawa, że jeżeli pieniądze nie wrócą na konto poszkodowanego Funduszu Pracy, to będzie musiał je zwrócić pracownik, który merytorycznie zezwolił na wypłatę. Na marginesie błąd prawdopodobnie wynikł w związku ze zmianą od 26.10.2007r wysokości stypendium.

z tym sie zgadzam - w tej sytuacji zapewne ze względu na to, iz wina jest po stronie urzedu - nie będzie w ogóle obowiazku zwrotu. ustawa o promocji itd. nie pwrzewiduje zwrotu w sytuacji gdy urzad ze swej winy za duzo wypłaci.

Powrót