Pyt!!! Wypowiedzenie umowy o pracę za wypowiedzeniem przez prezesa zarządu sp z o.o.

• Autor wątku Autor wątku adamus77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamus77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jako prezes zarzadu sp z o.o złozyłem wypowiedzenie umowy o pracę/ byłem zatrudniony na umowe o pracę na czas nieokreślony/ z zachowaniem okresu wypowiedzenia / nie podawałem przyczyn bo przy tej formie uwazałem, że nie jestem do tego zobligowany/ , nie składałem wypowiedzenia ani rezygnacji ze stanowiska prezesa zarządu zamierzając ją pełnić do końca okresu wypowiedzenia umowy o pracę . Rada Nadzorcza - wypowiedzenie złozyłem w piątek / w poniedziałek odwołała mnie z funkcji prezesa zarządu bez podania przyczyny. czy postąpiłem prawidłowo i nie naraziłem się na jakieś konsekwencje.Ponadto chciałbym wiedzieć czy powinienem być zawiadomoiny o terminie wzw lub czy powinienem otrzymać informację o uzyskaniu absolutorium za okres sprawowania funkcji prezesa a trwała krótko bo jeden miesiąc

Mandat członka zarządu i umowa o prace to dwa odrębne stosunki prawne łączące członka zarządu ze spółką. Rada nadzorcza mogła odwołać prezesa jeżeli posiada taką kompetencję przewidzianą umową spółki. Co do zasady w spółkach z o. o. zarząd powołuje walne zgromadzenie wspólników. Po odwołaniu nie będzie już Pan uprawniony do reprezentowania spółki i prowadzenia jej spraw.

Odwołanie z funkcji członka zarządu nie wpływa na umowę o pracę, zostanie ona rozwiązania w terminie wypowiedzenia przewidzianym w tej umowie. W okresie wypowiedzenia będzie Pan wyłącznie pracownikiem spółki.

W jakim sensie postąpił Pan prawidłowo ? Zawsze można złożyć rezygnację nie ma ku temu przeciwwskazań. To czy nie naraził się Pan na konsekwencje zależy od tego jkie decyzje były podejmowane przez zarząd za Pana kadencji.

Informacje o udzieleniu / nieudzieleniu absolutorium powinien Pan otrzymać.

dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno : czy powinienem być powiadomiony o walnym i co mogę zrobić jezeli nie zostałem powiadomiony a walne się juz odbyło - mam prawo i obowiązek w nim uczestniczyć

pozdrawiam

Samo udzielenie absolutorium (lub jego brak) nie powoduje po stronie spółki powstania roszczenia, to czy zostanie ono udzielone nie wpływa w zasadzie sferę Pana praw i obowiązków.

Jako były członek zarządu nie jest Pan uprawniony do udziału w zgromadzeniu wspólników.

Chyba się pośpieszyłem, z odpowiedzią w spółce z o. o. jest odpowiednik art. 370 § 3 .

Art. 203. § 1. Członek zarządu może być w każdym czasie odwołany uchwałą wspólników. Nie pozbawia go to roszczeń ze stosunku pracy lub innego stosunku prawnego dotyczącego pełnienia funkcji członka zarządu.

§ 2. Umowa spółki może zawierać inne postanowienia, w szczególności ograniczać prawo odwołania członka zarządu do ważnych powodów.

§ 3. Odwołany członek zarządu jest uprawniony i obowiązany do złożenia wyjaśnień w toku przygotowania sprawozdania zarządu z działalności spółki i sprawozdania finansowego, obejmujących okres pełnienia przez niego funkcji członka zarządu, oraz do udziału w zgromadzeniu wspólników zatwierdzającym sprawozdania, o których mowa w art. 231 § 2 pkt 1, chyba że akt odwołania stanowi inaczej.

Powrót