Pytania Dot. Renty Rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku Q-Mac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Q-Mac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam, mam na imię Marcin i mam parę pytań dot. Renty rodzinnej.
Mój Ojciec [*] zginął w wypadku w pracy 1 Grudnia, wiem komu przysługuje taka renta i ogólnie ale mam pytanie do jakiego czasu po załatwianiu w zusie ona jest przyznawana.
Mam taki dylemat ponieważ mam 20 lat pracuję już półtora roku w firmie w której nie ma czasu na naukę a chcę ją podjąć porzucając pracę. Mam kredyt do spłaty i boję się że jeżeli zwolnię się to go nie spłacę a jeżeli zaś pracuję i przekracza mi 2tyś brutto to mi jej nie przyznają :( co mam robić? jak postąpić i do ilu dni może być ona przyznana?
Proszę o odpowiedź

Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione - do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

duzo mi pan nie pomogl bo tak jak wczesniej pisalem wiem o tym co pan napisal. A pytalem do jakiego czasu od zalatwienia przyznawaja rente

np do 31` sierpnia zależy czy studnia czy jakaś szkoła policealna

Zus wypłacając rentę cyklicznie będzie się pytał o to co aktualnie robisz. Gdzie się uczysz i będzie żądał zaświadczenia z szkoły.Jak się będziesz uczył - dostaniesz rentę .Jak przestaniesz-nie dostaniesz. Czas na załatwienie renty jest nieokreślony. Im szybciej dostarczysz potrzebne dokumenty tym szybciej dostaniesz decyzję o przyznaniu- bądż nie - renty.

Q-Mac napisał:
a jeżeli zaś pracuję i przekracza mi 2tyś brutto to mi jej nie przyznają

Spokojnie, jeśli Pana dochody na tą chwilę przekraczają 2179,70 zł brutto miesięcznie a nie przekraczają 4148,10 zł to wyskość renty będzie zmniejszona. Natomiast dopiero po przekroczeniu kwoty dochodu 4048,10 zl brutto miesięcznie- renta jest zawieszana w całości.

Powrót