Pytania dotyczące PIT 11/8B oraz PIT 4r

• Autor wątku Autor wątku prokicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prokicki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Mam kilka pytań odnośnie tych dwóch deklaracji.

PIT 11/8b

1) Czy w pozycji 38, 39 wpisujemy kwote(i koszty) z umowy zlecenie/ o dzielo zawarta z wlasnym pracownikiem, czy tutaj chodzi o przypadek gdzie w zakres obowiazkow wchodza pewne czynnosci do ktorych stosuje sie koszty 50% ? Czy na liscie Plac tez trzeba to wtedy wyszczegolnic czy koszty moga byc juz wtedy zsumowane, podstawa zsumowana itd ?

2) Pole 40, zasilki z ub spolecznego.
Czy tam sie zamieszcza kwpoty wyplaconych zasilkow jezeli nasz zaklad wyplaca te zasilki czy roweniz wtedy gdy robi to ZUS, jezlei rowniez wtedy to czy otrzymujemy na ten temat informacje z zusu ?

3) Pole 43.
Czy pracownik powiadamia pracodawce o wysokosci emerytur i rent zagranicznych czy robi to zus, czy procz wpisania ewetualnych kwot do deklaracji pracodawca ma jesczze w zwiazku z ym jakies obowiazki?

4) Pole 46 tymczasowo aresztowani, skazani.
Czy jezeli zatrudniamy taka osobe wpisujemy kwote wynagrodzenia rowniez w polu 34 (wyagrodzenie ze stosunku pracy) czy tylko tutaj ?
Normalnie uwgzlednia sie taka osobe na liscie plac i traktuje (odnosnie dokumentacji) jak normalnego pracownika?

5) kontrakt menedzerski pole 64.
Czy podpisujac taka umowe rozliczamy sie z ta osoba tak jakby byla zatrudniona na umowe zlecenie (chodzi o dokuentacje) z ta roznica ze tutaj kwoty wpisujemy, a koszty uzyskania przychodow ma nie zryczaltwane ale takie jak pracownik?

cd. w odpowiedzi

PIT4 (wiem ze nieaktualny, ale jest pola pokrywaja sie z PIT 4r)

1) w czesci C mamy pola 2) zasilki z ub spol. i pole 5) zasilki z ub spol. wyplacone przez organ rentowy. I teraz pytanie czy to oznacza ze w pierwszym przypadku wpisuje tylko wtedy kwoty zasilkow jezlei ja jako pracodawca (po spelnieniu warunkow) wyplacam zasilki? Czy w drugim wypadku ZUS (i na jakim dokumencie) powiadomi o kwotach ktore nalezy wpisac?
I nawiazujac do poprzedniej deklaracji czy tam w polu 40. wpisuje kwoty wyplacone zarowno przez zus jak i te ktore ja ajko platnik wyplacam ?

no to narazie tyle. Prosze o odpowiedzi.

Powrót