D
dedek2
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 86
Witam, podjąłem pracę w firmie, w której już kiedyś pracowałem, przeczytałem dokładnie umowę zlecenie i mam pewne pytania. Zlecenie mam wykonywać od 01.06 do 31.08, czyli przez okres 3 miesięcy, w 2 punkcie umowy, zleceniobiorca ewidencjonuje czas wykonywania zleconych czynności w karcie ewidencji, która stanowi podstawę do wypłaty miesięcznego świadczenia ja takiej karty nie otrzymałem możliwe, że gość sam ją wypełnia, nie pamiętam jak to było kiedyś, jest tam też dopisane, że jak w terminie nie oddam karty ewidencji, Zleceniodawca ma prawo wstrzymać należne wynagrodzenie. Później natomiast są jeszcze takie dwa dziwne punkty i nawet nie wiem czy to jest zgodne z prawem, jeżeli zwolnię się przed 30 dniowym terminem trwania umowy, to pracodawca ma mi prawo potrącić koszty badań lekarskich, tak samo czytam dalej, że jak w ogóle wypowiem umowę wcześniej bez ważnego powodu, to znaczy jak nie przepracuje 3 miesięcy i nie podam ważnego powodu zwolnienia się to mi potrącą 464 zł za ubranie robocze, co ja podpisałem, mało tego na zakład wchodzę na razie bez odbijania się na portierni tylko na karcie gościa. Mam właśnie stracha, bo wiadomo jak dzisiaj jest czasami mi nie zapłacą, bo ogólnie firma do końca Czerwca ma umowę z zakładem pracy ponieważ jest to firma wewnętrzna i jak nie wygra przetargu to potem czasami zwiną manatki a ja zostanę bez niczego. Co mogę zrobić w tej sprawię robić jakieś zdjęcia, lub jakieś inne rzeczy żeby mieć dowód, że pracuje?, w ogóle jak się zakłada taką sprawę cywilną to się płaci ze swoich pieniędzy?, to jak bym zarobił 2500 bo krótszy miesiąc i za sprawę zapłacił nie chce aż mi się myśleć na ten temat.