Pytania dotyczące umowy zlecenie.

• Autor wątku Autor wątku dedek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dedek2

Użytkownik
Odpowiedzi
86
Witam, podjąłem pracę w firmie, w której już kiedyś pracowałem, przeczytałem dokładnie umowę zlecenie i mam pewne pytania. Zlecenie mam wykonywać od 01.06 do 31.08, czyli przez okres 3 miesięcy, w 2 punkcie umowy, zleceniobiorca ewidencjonuje czas wykonywania zleconych czynności w karcie ewidencji, która stanowi podstawę do wypłaty miesięcznego świadczenia ja takiej karty nie otrzymałem możliwe, że gość sam ją wypełnia, nie pamiętam jak to było kiedyś, jest tam też dopisane, że jak w terminie nie oddam karty ewidencji, Zleceniodawca ma prawo wstrzymać należne wynagrodzenie. Później natomiast są jeszcze takie dwa dziwne punkty i nawet nie wiem czy to jest zgodne z prawem, jeżeli zwolnię się przed 30 dniowym terminem trwania umowy, to pracodawca ma mi prawo potrącić koszty badań lekarskich, tak samo czytam dalej, że jak w ogóle wypowiem umowę wcześniej bez ważnego powodu, to znaczy jak nie przepracuje 3 miesięcy i nie podam ważnego powodu zwolnienia się to mi potrącą 464 zł za ubranie robocze, co ja podpisałem, mało tego na zakład wchodzę na razie bez odbijania się na portierni tylko na karcie gościa. Mam właśnie stracha, bo wiadomo jak dzisiaj jest czasami mi nie zapłacą, bo ogólnie firma do końca Czerwca ma umowę z zakładem pracy ponieważ jest to firma wewnętrzna i jak nie wygra przetargu to potem czasami zwiną manatki a ja zostanę bez niczego. Co mogę zrobić w tej sprawię robić jakieś zdjęcia, lub jakieś inne rzeczy żeby mieć dowód, że pracuje?, w ogóle jak się zakłada taką sprawę cywilną to się płaci ze swoich pieniędzy?, to jak bym zarobił 2500 bo krótszy miesiąc i za sprawę zapłacił nie chce aż mi się myśleć na ten temat.

Wg mnie sprawa na ustalenie stosunku pracy i nadaje się do sądu pracy. Z racji na długość umowy raczej po jej wygaśnięciu i przedstawieniu dowodów. Samo ewidencjonowanie czasu pracy nosi znamiona stosunku pracy, nie wygląda mi to wg prawa na umowę zlecenie.

Sądy pracy z tego co wiem są darmowe.

tomek001 napisał:
Samo ewidencjonowanie czasu pracy nosi znamiona stosunku pracy
Nie jest to prawdą. Mało tego, takowy wymóg wręcz na zleceniodawcę jest nałożony. Proszę zapoznać się z Ustawą z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, tylko przykład;
Przepis prawny:
Art. 8b. 1. W przypadku umów, o których mowa w art. 734 i art. 750 Kodeksu
cywilnego, strony określają w umowie sposób potwierdzania liczby godzin wykonania
zlecenia
lub świadczenia usług.

Przepis prawny:
Art. 8c. Przedsiębiorca albo inna jednostka organizacyjna, na rzecz której jest
wykonywane zlecenie lub są świadczone usługi, przechowuje dokumenty określające
sposób potwierdzania liczby godzin wykonania zlecenia
lub świadczenia usług oraz
dokumenty potwierdzające liczbę godzin wykonania zlecenia lub świadczenia usług
przez okres 3 lat od dnia, w którym wynagrodzenie stało się wymagalne

Jest to ogólnie firma zewnętrzna która udostępnia sprzęt, firmie głównej.

W punkcie 1, są zawarte informacje takie jak co będę robił że będę sumienie wykonywał pracę, bezpiecznie, zleceniobiorca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody wyrządzone podczas wykonywania czynności objętych zleceniem itp.

W punkcie 2, jest zawarty okres tej śmiesznej umowy czyli przez te 3 miesiące, i że zleceniobiorca ewidencjonuje czas pracy, w karcie ewidencji.

W punkcie 3, jest napisana wysokość wynagrodzenia na godzinę brutto.

W 4, że czynności będą zlecenia z 24 godzinnym wyprzedzeniem.

w 5, że wypłata świadczenia nastąpi po 14 dniach po wystawieniu i przedstawieniu prawidłowego rachunku przez Zleceniobiorcę, i tak dalej, później, że pracodawca ma prawo zabrać równowartość 8 godzin pracy, za jakieś defekty, uszkodzenia palet itp.

W 6, o pokryciu badań lekarskich jak się zwolnię szybciej niż 30 dni, z wynagrodzenia albo będę musiał dopłacić. ( Najchętniej to już bym się zwolnił bo jak widzę co ja podpisałem to aż strach się bać :) ).

W 7, że odzież podlega zwrotowi po procesu realizacji umowy.

W 8, Umowa, może być wypowiedziana przez każdą, ze stron z zachowaniem tygodniowego okresu wypowiedzenia, ale w podpunkcie 2, już jest napisane, że jak się zwolnię bez ważnych powodów to mi mają prawo zabrać 464 zł, z wynagrodzenia za ubrania robocze. ( To jaki to jest ten ważny powód, że pojadę na wojnę w Libanie?, albo czemu mam płacić za ubrania robocze które zwrócę ).

No i później takie pierdoły tam.

Powrót