Pytania o SE i State pension

• Autor wątku Autor wątku Kariu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kariu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dwa szybkie pytania

1. Czy mogę wyjechać albo nie mieszkać na stałe w UK i być nadal self-employed? Czasem będę miał prace w UK
2.Płace NIC class 2 już 6 lat, czy jeśli nadal będę płacić to co musze zrobić żeby mieć prawo do State pension?Chociażby dlatego ni chce zamykać SE. A dodatkowo nie mam ochoty żeby moja angielska State pension miała jakikolwiek związek z polską emerytura. Jak należy poprawnie się zachować

Przebywając zagranicą powinieneś płacić składki w kraju pobytu: Twoja karta ubezpieczenia zdrowotnego jest też teoretycznie nieważna.
Legalnie: informujesz że wyjeżdzasz zagranicę (nie pamiętam czy HMRC czy DWP) i chcesz opłacać dobrowolne składki na ubezpieczenie emwrytalne (ok 800 funtów rocznie). Składka dobrowolna nie uprawnia do zwolnienia z polskiego ZUS, ale bardziej się opłaca niż płacić ZUS w Polsce w kwestii wysokości emerytury!

Wejdź na pension forecast i tam się zaloguj by sprawdzić ile lat masz zaliczone jako składkowe. Przy okazji sprawdzenia zobaczysz prognozę emerytury. Do emerytury potrzebujesz minimum 11 zaliczonych lat- można opłacić składki wstecz. max składkowych lat to 33 i większa liczba nie wpływa na wysokość emerytury. Z tego co kojarzę samo SE nie kwalifikuje roku jako składkowy bo płacona składka jest za niska. Więcej i dokładniejsze info znajdziesz na gov.uk

Czy mógłby ktoś pomoc upewnić się co do ostatniej informacji? Płace NIC Class 2

Zrób pension forecast, tam wejdź na historię składek- zapewne może jest możliwość dopłacenia dopłacenia do tych 6 lat jeśli zapłaciłeś za mało.

https://www.gov.uk/check-state-pension

Będziesz potrzebował NIN, i goverment ID jeśli masz.

Zrzut_ekranu_2018_08_09_o_17_20_38.png

Wchodzisz na "account home", następnie "view your national insurance record", klikając "View Details" pokaże się z jakiego tytułu i jaką kwotę składek zapłaciłeś w danym roku.

Ostatnia edycja:
https://www.gov.uk/new-state-pension/your-national-insurance-record-and-your-state-pension

Z informacji tutaj wynika żę płacenie jako self employed wystarczy żeby mieć qualified year więc raczej nic nie będziesz dopłacał.

Ciekawostka- ja mam 16 qualified years pomimo że w UK byłem od 2005 do 2017 czyli 12 lat dlatego warto sprawdzić (chyba mi dodali za szkołe- podejmując pierwszą pracę oświadczyłem że to moja pierwsza praca po skończeniu edukacji ale w to nie wnikałem).

Powrót