Pytania odnośnie windykacji

• Autor wątku Autor wątku meg-ann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meg-ann

Stały bywalec
Odpowiedzi
465
Witam,
proszę o pomoc w następujących tematach:
1/ czy wydruk z ksiąg rachunkowych jest dowodem w sądzie jesli powód dołącza go do pozwu?
2/ czy zakup długu z datą wymagalności z 2009 r przez firmę windykacyjną przerywa bieg przedawnienia i może byc ponownie windykowany?
3/ czy mając wezwanie na sprawę w sprawie uznania przedawnienia roszczenia muszę na niej byc jeśli złożyłam do e-sądu sprzeciw od nakazu zapłaty powołując się na przedawnienie? W sprzeciwie zaznaczyłam przekazanie sprawy do sądu cywilnego i odbycie rozprawy bez mojego stawiennictwa...
na pismie z sądu jednak jest "stawiennictwo obowiązkowe celem przesłuchania", termin mam jutro, ale jestem chora :(, nie wiem czy sąd w takie sytuacji zwykle nakłada karę, czy może odracza rozprawę?
Mogłabym wysłac do BOK w sądzie maila z powiadomieniem, ale nie wiem czy to coś da...
/maila już kiedyś wysyłałam w innej sprawie i wiem że sadzia dostał wydruk z niego/
4/ czy, jesli wyrok zapadnie dla mnie niekorzystny, to mozna się od niego odwołac? i czy w takim razie mogę na rozprawie poprosic o wyrok z orzeczeniem na piśmie?
proszę o poradę, pozdrawiam

1. nie, jeśli dotyczy konsumenta. jest takim samym dowodem jak twoje słowo, że donald tusk wisi ci 50 tys zł
2. cesja nie przerywa niczego
3. warto być
4. można. są dwie instancje

Powrót