Pytania po otrzymaniu dobrowolnej kary

• Autor wątku Autor wątku jozef12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozef12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, poddałem się*dobrowolnej karze za jazdę w stanie nietrzeźwości na rowerze, dostałem roczny zakaz prowadzenia pojazów mechanicznych, trzy miesiące w zawieszeniu na trzy lata, dozór kuratora i świadczenia na cel społeczny w wysokości 100 zł oraz skierowanie na badania lekarskie psychologiczne, mam w zwiazku z tym kilka waznych pytan:
czy roczny zakaz prowadzenia pojazdow mech obowiązuje od teraz (mam skonczone 17 lat) czy od momentu zrobienia prawa jazdy, czy trzeba zgłosić się*na te badania (policjant powiedział że nie jest to konieczne ale wolę się upewnić), jak wygląda dozór kuratora i czy zawsze się odbywa, kiedy i gdzie mam zapłacić te 100 zł, oraz kiedy otrzymam i jak ten wyrok na piśmie, bo narazie nigdzie go nie mam, ale na komendzie usłyszałem go telefonicznie. Oraz jedno pytanie: pan na komendzie powiedział, że teraz jak poddałem sie*dobrowolnie karze, mogę*napisać warunkowe umorzenie czy jakoś*tak i kara zostanie anulowana, boję się*jednak że dostane wyższą karę i sprawa trafi do sądu, jednak pan policjant powiedział że nie jest to możliwe, wiecie może jak z tym jest?

Proszę o odpowiedzi, z góry dziękuję, pozdrawiam.

To że przez rok nie mogę*prowadzić*samochodu i muszę*zapłacić 100 zł na cel społeczny (o grzywnie nie było mowy, czy jeszcze ją dostanę?) rozumiem, ale 3 miesiące w zawieszeniu na 3 lata to dla mnie trochę za dużo, stąd planuję*napisać odwołanie, ale boję*się*że dostanę*jeszcze wyższy wyrok, chociaż na komendzie policjant powiedział że więcej mi nie dadzą. Pytał się mnie też o to czy jestem uczniem i do szkoły na jakiej ulicy uczęszczam ,czy to oznacza że szkoła zostanie powiadomiona?
Bardzo proszę o odpowiedzi na moje pytania w tym temacie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
>czy roczny zakaz prowadzenia pojazdow mech obowiązuje od teraz (mam skonczone 17 lat) czy od momentu zrobienia prawa jazdy,

Od chwili uprawomocnienia się wyroku.

>ale 3 miesiące w zawieszeniu na 3 lata to dla mnie trochę za dużo,

A co byś chciał dostac?

No trochę nizsze te zawieszenie, ja czytałem że ludzie po większych przestepstwach (posiadanie narko, bójki, kradzieże), dostawali niższe wyroki, co do 100 zł swiadczenia, grzywny czy jak to sie nazywa i rocznym zakazie porwadzenia pojazdow mechanicznych nie mam zastrzezen ale te 3 miesiace na 3 lata troche za duzo wg mnie i mam niby ten dozor kuratora tez nie wiem czego sie po tym spodziewac.
Mam tez pytanie, kiedy sprawa zniknie z moich akt? Po 5 latach czy po 3 latach i 6 miesiacach? I czy bede musial placic koszty sadowe, jesli tak ile one mniej wiecej wynosza?

jozef12 napisał:
No trochę nizsze te zawieszenie, ja czytałem że ludzie po większych przestepstwach (posiadanie narko, bójki, kradzieże), dostawali niższe wyroki,
A ja czytałem kilka razy że Elvis żyje....
Podaj sygnaturę akt, i sprawdź dokładnie okoliczności sprawy to wówczas podyskutujemy.

mam niby ten dozor kuratora tez nie wiem czego sie po tym spodziewac.
Tego że co jakiś czas będziesz się spotykał z kuratorem, i rozmawiał z nim. Oprócz tego kurator będzie sprawdzał czy nie łamiesz prawa i zachowujesz się właściwie.
Mam tez pytanie, kiedy sprawa zniknie z moich akt? Po 5 latach czy po 3 latach i 6 miesiacach?
Jeżeli uregulujesz wszystkie należności to po 3 latach i 6 miesiącach.
I czy bede musial placic koszty sadowe, jesli tak ile one mniej wiecej wynosza?
To czy Sąd obciążył Cię kosztami jest zawarte w wyroku - sprawdź to. Wysokość kosztów zależy od tego jakie koszty faktycznie poniesiono w toku postępowania - czy były badania, ekspertyzy etc. Jeżeli nic takiego nie było, to całość powinna się zamknąć w okolicy 100zł.

Proszę nie poganiać innych userów, aby szybciej odpowiadali. Jak ktoś będzie miał coś do napisania w temacie, to z całą pewnością to zrobi

Tak, tak rozumiem i przepraszam, nie chciałem by wyglądało to jak poganianie :) W wyroku jest jedynie swiadczenia pieniezne na cel spoleczny w wys. 100 zł, czy kosztów sądowych mam się nie spodziewac? I jeszcze jedno wazne pytanie: czy po otrzymaniu pocztą*wyroku i złożeniu wniosku o umorzenie sprawy mogę ponieść większe konsekwencje jeśli ów wniosek nie zostanie rozpatrzony?

>3 miesiace na 3 lata troche za duzo wg mnie i mam niby ten dozor kuratora

W twoim przypadku jako młodocianego obligatoryjne są zawieszenie na co najmniej 3 lata i dozór kuratora.

> złożeniu wniosku o umorzenie sprawy mogę ponieść większe konsekwencje jeśli ów wniosek nie zostanie rozpatrzony?

Chodzi ci o apelację? Tak, sąd odwoławczy może zwiekszyc ci wyrok.

Chodzi mi o prosbe o umorzenie sprawy.

Pan policjant prowadzacy sprawe, na komendzie powiedzial ze moge napisac taka prosbe ze wzgledu na to ze nie bylem wczesniej karany, czyn mial niska szkodliwosc spoleczna i nie bylo ze mna zadnych klopotow.

Powrót