pytania z urzędu Köln

• Autor wątku Autor wątku kaper77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaper77

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Jak w temacie próbuje załatwić obywatelstwo pytają czy mam rodzinę w Niemczech???
Mam kuzyna który wyjechał W1993 na zasadzie otrzymania po przodkach i mieszka tam do dziś czy to może pomóc???? Pytają czy moja matka jest Polka???? Chcą jakiegoś pisma z IPN
Na koniec dołączyli pismo w celu wypełnienia jakiś
ERGANZUNGSBOGEN. ZUM ANTRAG AUF FESTSTELLUNG DER DEUTSCHEN STAATSANGEHORIGKEIT

Co by to mogło być?????
Pozdrawiam

To czytales po lebkach, bo od praktycznej strony wyglada to tak, ze ZAWSZE trzeba wypelniac kwestionariusz osobowy dotyczacy przodka/przodkow, od ktorych wywodzi sie obywatelstwo, w ktorym trzeba podac
- daty urodzenia
- daty slubow
- miejsca zamieszkania od urodzenia po dzien dzisiejszy/do smierci przodka
- informacje, czy sluzyl w wojsku, od kiedy do kiedy i w jakim
- informacje na temat ew. posiadanych dokumentow niemieckich
itd itp
Do wszystkiego trzeba zalaczyc oryginaly lub uwierzytelnione kopie dokumentow to potwierdzajacych.

Jak nie znasz niemieckiego, to nikt ci tu "praktycznie" niczego nie wytlumaczy, bo bedziesz potrzebowal tlumacza, ktory potrafi ze zrozumieniem przeczytac i wypelnic ten wniosek.
Widzialem juz wypelnione wnioski przez polskich tlumaczy przysieglych, ktore nadawaly sie co najwyzej - za przeproszeniem - do wiejskiego sracza na papier toaletowy.

Pogodniak BÓG ZAPŁAĆ czas najwyższy żebym się rozejrzał za jakims Tłumaczem do tej pory sprawę prowadziła mi 75 letnia Pani z mniejszości wydaje mi się ze stoję w miejscu ze sprawą deptam w martwym punkcie

Powrót