Pytanie bardzo prosze o pmoc

• Autor wątku Autor wątku krystian_pi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystian_pi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzeń dobry
Moja sprawa dotyczy mieszkania opiekuje sie starszym panem od 4 lat (nie mam tego narazie udokumentowanego notarialnie) od 2 miesiecy jestem zameldowny i prowadze remont by tam zamieszkać Pan którym sie opiekuje jest osoba używajaca alkoholu Moje pytanie dotyczy tego co mam zrobić żeby w miare przysługiwały mi prawa do mieszkania w którym mieszka Czy sytuacja taka ze zaczne spłacać wszyskie zadłuzenia jakie posiada głowny najemca wpsujac zawsze ze to ja płace za pana Kowalskiego Czy w razie kiedy by zmarł główny najemca by zmarł a moje poprzednie miejsce zameldowanie jest mieszkaniem własnosciowym Czy dostane jakiś lokal zastepczy czy zostane wyrzucony na bruk

Starszy Pan, o którym mowa, jest właścicielem czy najemcą?

Napisz dokładnie jaki jest to lokal.
I rada; wszystko staraj się mieć na piśmie, żeby w razie co można było udowadnić twój wkład w mieszkanie. Wpisanie siebie na rachunku nie jest dowodem. Lepiej zrobić umowę z tym Panem, administracją.. , że pokryjesz długi.

ten pan jest najemcą jest to budynek komunalny oficyna 4 piętro z ubikacja na klatce jezeli zrobic umowe to ona ma być spisana notarialnie?

Każda gmina inaczej kształtuje swoją politykę mieszkaniową, ale... generalnie masz małe szanse na otrzymanie tego mieszkania po najemcy. Umowa opieki już nic nie pomaga w tej kwestii. Do którejś ze zmian ustawy (różnie zwanej: lokalowej, o ochronie praw ..) były możliwości wejścia w najem w zamian za opiekę. Teraz już nie ma takiej możliwości z mocy ustawy. Jeśli gmina ma chęć stosować taką procedurę, to oczywiście może, ale nie musi. Zajrzyj do gminnych przepisów i regulaminów.
Nie ma eksmisji "na bruk". Jeśli sąd w orzeczeniu o eksmisji nie przyzna prawa do lokalu socjalnego, to komornik może dokonać eksmisji jedynie do pomieszczenia tymczasowego.

a co by było w przypadku kiedy on umiera ja mieszkam dalej płace za wszystko (tzn. czynsz itd) nie zgłaszam tego ani w administracji ani w mieszkaniówce po 5 latach przemieszkania z zameldowaniem zaczynam starać sie o przydział Kto zostaje poinformowany o śmierci tylko urzad stanu cywilnego? Nie ma zadnej rodziny

W końcu właściciel dowie sie o śmierci najemcy. Za bezumowne zajmowanie mieszkania płaci się odszkodowanie (zwykle jest to więcej niż wynosi czynsz). Roszczenia z tytułu świadczeń okresowych przedawniają się po trzech latach (czyli gmina może Ci naliczyc odszkodowanie za ostatnie trzy lata). Jeśli po wezwaniu dobrowolnie nie opuścisz lokalu dojdzie do eksmisji. Pewnie coś tam zarabiasz, jesteś pełnoletni, nie w ciąży, więc socjalu nie przydzielą. Komornik może eksmitować do pomieszczenia tymczasowego.
No chyba, że gmina jest z tych bardziej litościwych (albo ma bardziej prolokatorskie przepisy), to może uda Ci się podpisać umowę najmu.

Powrót