Pytanie do §40a STAG i §15BVFG

• Autor wątku Autor wątku 123456CZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123456CZ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczor,

mam pytanie do znajacych sie dobrze na materii..
Otoz chodzi mi o ten przepis z roku 2000 ktory mowil ze wszystkie osoby z pochodzeniem niemieckim na dzien 31.08.99 dostawali automatycznie niemieckie obywatelstwo.

§40a STAG mowi:

Wer am 1. August 1999 Deutscher im Sinne des Artikels 116 Abs. 1 des Grundgesetzes ist, ohne die deutsche Staatsangehörigkeit zu besitzen, erwirbt an diesem Tag die deutsche Staatsangehörigkeit.

Für einen Spätaussiedler, seinen nichtdeutschen Ehegatten und seine Abkömmlinge im Sinne von § 4 des Bundesvertriebenengesetzes gilt dies nur dann, wenn ihnen vor diesem Zeitpunkt eine Bescheinigung gemäß § 15 Abs. 1 oder 2 des Bundesvertriebenengesetzes erteilt worden ist.

Moimi pytaniami sa:
Ktore osoby podlegaja pod zdanie pierwsze a ktore pod drugie?.
Jak jest definicja pojecia "Spätaussiedler" ?
Czy sa to osoby ktore przyjechaly do Niemiec po roku 1992 czy tez rowniez juz wczesniej?
Czy wydawano juz przed rokiem 1992 to zaswiadczenie automatycznie czy trzeba bylo sie jakos o nie starac?

Pozdr.

123456CZ napisał:
Dobry wieczor,

mam pytanie do znajacych sie dobrze na materii..
Otoz chodzi mi o ten przepis z roku 2000 ktory mowil ze wszystkie osoby z pochodzeniem niemieckim na dzien 01.08.99 dostawali automatycznie niemieckie obywatelstwo.

§40a STAG mowi:

Wer am 1. August 1999 Deutscher im Sinne des Artikels 116 Abs. 1 des Grundgesetzes ist, ohne die deutsche Staatsangehörigkeit zu besitzen, erwirbt an diesem Tag die deutsche Staatsangehörigkeit.

Für einen Spätaussiedler, seinen nichtdeutschen Ehegatten und seine Abkömmlinge im Sinne von § 4 des Bundesvertriebenengesetzes gilt dies nur dann, wenn ihnen vor diesem Zeitpunkt eine Bescheinigung gemäß § 15 Abs. 1 oder 2 des Bundesvertriebenengesetzes erteilt worden ist.

Moimi pytaniami sa:
Ktore osoby podlegaja pod zdanie pierwsze a ktore pod drugie?.
Jak jest definicja pojecia "Spätaussiedler" w tym przepise?
Czy sa to tylko osoby ktore przyjechaly do Niemiec po roku 1992 czy tez rowniez juz wczesniej?
Czy wydawano juz przed rokiem 1992 to zaswiadczenie automatycznie czy trzeba bylo sie jakos o nie starac?

Jak to jest z osobami ktore przyjechaly do Niemiec w 1989 roku , - wtedy chyba jeszcze nie wydawano tych zaswiadczen z §15 - otrzymaly Vertriebenenausweis B ,niemiecki dowod osobisty i mieszkaly caly czas na terenie Niemiec ( szkola,praca itd) .
Czy zostaly one tez obywatelami Niemiec wedlug tej ustawy z 2000 roku..?? pomimo braku zaswiadczenia..?

Pozdr.

"Spätaussiedler" jako pojecie formalne zostalo wprowadzone dopiero w roku 1993 i dopiero od tego roku wystawiano takie zaswiadczenia. To dotyczy glownie Russlanddeutsche, bo po 1992 z Polski praktycznie juz (poza nielicznymi wyjatkami) nikogo nie uznawano za Aussiedlera.

Osoby, ktore wyjechaly z Polski w latach 80-tych a nie mialy formalnego obywatelstwa, byli "Deutsche im Sinne des Art. 116 des GG, ohne die deutsche Staatsangehörigkeit" i usgtawa z roku 2000 nadala im automatycznie obywatelstwo pod warunkiem, ze przebywali w tym czasie nadal w Niemczech i ze w miedzyczasie nie wrocili dobrowolnie na dluzszy okres do Polski

Dzieki Pogodniak,

mam jeszcze jedno pytanie:

Czy fakt posiadania Vertriebenen-Flüchtlingausweis B jest rownoznaczny ze statusem jako Statusdeutsche czyli "Deutsche im Sinne des Art. 116 des GG, ohne die deutsche Staatsangehörigkeit"?
Czy trzeba posiadac bylo jeszcze jakis inny papier ... ??? <---- czytalem cos o zaswiadczeniu "Rechtsstellung als Deutsche" - trzeba bylo to miec czy nie..czy wystarczyl Vertriebenen-Flüchtlingausweis B zeby wpasc pod to ustawe z roku 2000 o obywatelstwie niemieckim ??

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
hej, to jeszcze raz ja..

w tym konkretnym przypadku jest tak ze dziewczyna urodzona w 1973 przyjechala do Niemiec z rodzina w 1989 roku (przyczym pochodzenie miala jej matka po ojcu ) ,otrzymala Vertriebenen-Flüchtlingausweis B + Personalausweiss i zostala w Niemczech na stale, przy czym polskie obywatelstwo zostalo.
Czy ujela ja tez ta ustawa o automatycznym obywatelstwie niemieckim? czy ma teraz oba?

Ostatnia edycja:
Jak dostala Vertriebenenausweis i Personalausweis, to miala status Niemki bez obywatelstwa niemieckiego w rozumieniu art. 116 Ustawy Zasadniczej automatycznie (chyba ze przedstawila sfingowane dokumenty na pochodzenie czyli je wyludzila celowo, co wtedy nie bylo az taka rzadkoscia) i jesli od roku 1989 do 2000 nie wrocila "dobrowolnie do Vertreibungsgebietu" (=Polski) na dluzszy okres, to ta ustawa o automatycznym nadaniu obywatelstwa ja objela, fakt posiadania dodatkowo obywatelstwa polskiego nie gra roli

Powrót