pytanie do komornika

• Autor wątku Autor wątku Pati30l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pati30l

Użytkownik
Odpowiedzi
72
Witam mam tak sprawe byl u mnie w domu komornik i rozmawial z mezem i dal pod nadzur mojego meza telewizor nowy plazma 42 cali i nalepil naklejke zajete i powiedzial ze jak bede placic raty po 50 zl bo mam zadlurzenie to nic z tego nie bedzie i ze nie zabierze tel ja placilam juz 2 raty od tego czasu minelo 2 miesiace i dzisiaj dostaje pismo obwieszczenie o pierwszej licytacji ruchomosci ze 4 stycznia odbedzie sie licytacja telewizora dlaczego takie cos dostaje jak komornik wyraznie powiedzial ze jak bym nie placiala to wtedy zlicytuje telewizor a ja place raty wprowadzil swiadomie w blad nas i jeszcze nadmienie ze telewizor jest na mojego ojca i mam na to fakture a maz nie powiedzial tego komornikowi co mam zrobic w takie sytuacji w kancelari powiedzieli mi ze do 7 dni od zajecia mialam prawo zlozyc skarge na czynnosci komornika ale tego nie zrobilam bo komornik powiedzial ze jak bede placic to nic nie wezmie a tu takie cos prosze o rade

Pati30l napisał:
i powiedzial ze jak bede placic raty po 50 zl bo mam zadlurzenie to nic z tego nie bedzie i ze nie zabierze tel
Generalnie komornikowi nie wolno raczej składać takich deklaracji bo to od wierzyciela zależy czy chce aby została przeprowadzona egzekucja z ruchomości czy też nie. Najwidoczniej w tej sytuacji wierzycielowi raty nie wystarczyły.

i jeszcze nadmienie ze telewizor jest na mojego ojca i mam na to fakture a maz nie powiedzial tego komornikowi co mam zrobic w takie sytuacji
W tej sytuacji ojciec może złożyć powództwo przeciwegzekucyje stosownie do art. 841 kpc.
Jest na to jednak tylko miesiąc od chwili dowiedzenia się o naruszeniu prawa tj. od chwili dowiedzenia się o zajęciu telewizora.
Kluczowa jest więc data od kiedy ojciec wie o zajęciu jego własności.
Przepis prawny:
Art. 841. § 1. Osoba trzecia może w drodze powództwa żądać zwolnienia zajętego przedmiotu od egzekucji, jeżeli skierowanie do niego egzekucji narusza jej prawa.
§ 2. Jeżeli dłużnik zaprzecza prawu powoda, należy oprócz wierzyciela pozwać również dłużnika.
§ 3. Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych.

ojciec jeszcze niewie wogole o zajeciu to jest tak ze ojciec nam pozyczyl ten telewizor a zajecie telewizora zostalo zrobione jakies 2 miesiace temu a pismo o zlicytowaniu dostalam dzisiaj i dopiero bede do ojca dzwonic a czy ja moge zlozyc za ojca takie powództwo i czy jak to zloze to wtedy bedzie wstrzymana licytacja tego 4 stycznia

acha i jeszcze jedno pytanie czy jak dojdzie do licytacji to jak do domu juz przyjdzie komornik zlicytowac telewizor to czy jak pokaze rachunek ze ten telewizor jest własnoscia ojca to zostanie przeprowadzona licytacja a i co grozi mi za to jak wogole wyniose z domu telewizor i powiem ze ojciec go zabral spowrotem i pokaze rachunek to co wtedy to czy moze cos innego zajac nadmienie ze wszystkie rzeczy w domu sa wlasnoscia mojego meze przed slubem tylko ze maz nie ma na to rachunków alw za to ma swiadkow

niestety raczej dużo się tu nie wymyśli. teraz powstaje pytanie kiedy właściciel telewizora się dowiedział o zajęciu. może w ciągu miesiąca wnieść powództwo o zwolnienie przedmiotu spod egzekucji (841 Kpc) Jeżeli mieszka z wami to musztarda po obiedzie, bo trudno przypuszczać że nie wiedział o zajęciu, gdy telewizor przyozdabia komornicza pieczęć. Co innego, gdy nie mieszka wówczas można kombinować, że dopiero co się dowiedział i termin miesięczny jeszcze nie minął. Ale szczerze powiedziawszy to wątpię żeby sąd to łyknął i raczej zwietrzy ściemę.

następnym razem to wszelkie ustalenia trzeba mieć na piśmie, zgłaszać do protokołu itp. bo "na gębę" to się nic nie załatwi

:) jak pisałem posty nie było trzech powyższych zatem mój trochę nieaktualny. Przy okazji szczerze odradzam wszelkie machinację typu wynieść gdzieś telewizor itp. bo można się narazić na popełnienie przestępstwa (300 par. 2 KK).

Po zajęciu pokazywanie rachunku już nic da, pozostaje tylko pozew o którym pisaliśmy razem z Bartatą

Hello ekipa...jest opcja Edytuj...co Wy tak post pod postem;)

komornik zajol telewizor 10 listopada a ojciec mieszka w innej miejscowosci i mam pytanie czy mozna to tak wytlumaczyc ze ojciec nam pozyczal telewizor a mysmy nie chcieli muwic mu o zajeciu tym bardziej ze komornik powiedzial ze jak bedziemy placic to nic niezlicytuje a maz popelnil blad za nie powiedzial komornikowi odrazu ze to telewizor ojca i w poniedzialek ojciec bedzie skladal takie powodztwo to bedzie 1.5 miesiaca od zajecia to chyba nie jest za pozno na takie pismo

ja się wstrzymuje od głosu.

no ale licznik postów wskazuje kto tu ma większe doświadczenie

ale jak ojciec bedzie skaldal pismo do sadu to napisac w tym pismie ze telewizor pozyczal corce i zieciowi czy nic nie pisac o pozyczaniu ino napisac ze jest wlascicielem telewizora i czy jak zlozy takie pismo to czy zostanie wstrzymana licytacja do czasu roztrzygniecia sprawy z ojcem

Moim zdaniem wystarczy wykazanie własności dowodem zakupu.

to jak ojciec zlozy takie powodztwo to pisac z tym pismie ze pozyczyl corce i zieciowi telewizor czy nic nie pisac o pozyczaniu czy napisac ze jest wlascicielem i to wszystko i czy jak zlozy takie pismo to czy wtedy bedzie wstrzymana licytacja

przeprasza za napisanie dwa razy

a co do pozostalych rzeczy ja mam tylko swoje 2 komplety wypoczynkowe a komputer lodowka pralka mebloscianka to sa rzezy meza ktore dostal przed slubem od swojej babci z niemiec i ma na to duzo swiadkow to tego komornik nie wezmie tak a i dzieci dostaly w prezencie laptopa i konsole ixbox to czy moze zabrac prezenty dzieci ktore znajduja sie w ich pokoju

Dziekuje za odp i ostatnia rzecz prosze o szczera odpowiedz tak widze po czytaniu postow dotyczacych egzekucju komorniczej to zeby komornik nie zabrał cos z domu to wystarczy jak sie cos kupuje nowego to brac faktury na kogos innego z rodziny lub jakiegos znajomego to jak komornik zapuka do naszego domu a ty mu pokazujesz rachunki nie na ciebie i moze cie ugrysc w nos (przepraszam za szczerosc)

A gdzie moge znalesc wzor pisma powodztwa przeciw egzekucyjnego

Ostrzeżenie za 5 postów jeden pod drugim.
Michupocichu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót