pytanie dot. procedury administracyjnej

• Autor wątku Autor wątku tomek123tomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek123tomek

Użytkownik
Odpowiedzi
124
Witam.
Mam pytanie, co powinien zrobić organ administracji jeżeli wpłynął do niego wniosek o wydanie decyzji, a przepisy ustawy nie przewidują dla tej sprawy (objętej wnioskiem) wydania decyzji.
Tzn. w myśl ustawy określony we wniosku stan faktyczny nie wymaga uzyskania decyzji, (jeszcze inaczej - uzyskanie w tej sprawie przez wnioskodawcę decyzji nie jest wymagane) ?

Co powinien zrobić organ gdy nie jest dokońca pewien czy dana sprawa wymaga uzyskania decyzji ?

Bo jeśli organ wie napewno (w chwili wpłynięcia wniosku) że w tej sprawie przepisy nie nakładają obowiązku uzyskania decyzji - wydaje mi się że powinien umorzyć postępowanie jako bezprzedmiotowe. Tylko jak umorzyć postępowanie, które nie zostało wszczęte (bo czy mozna uznac że zostało wszczęte postępowanie jeżeli organ od początku wiedział że "wniosek nie jest sprawą administracyjną" ?

W drugim przypadku gdy organ nie wie dokońca czy sprawa podlega załatwieniu poprzez wydanie decyzji, to chyba w pierwszej kolejności powinien przeprowadzic post. wyjaśniające w tej kwestii, i jeżeli okaże się że w sprawie nie jest wymagana decyzja - to też powinien umorzyć.

Z góry dziękuję za pomoc.

ok, moze decyzji nie wydawac, jesli sie nie wydaje w takich sprawach. przede wszystkim organ powinien odpowiedziec nadawcy, ze decyzji nie wyda, przy tym pouczyc o zazaleniu :). ja bym tak zrobil.

Jak odpowiedzieć? Jeśli mówisz o zażaleniu, to musi być wcześniej jakieś postanowienie.

odpowiedziec pismem, ze nie wyda i koniec. mowiac o zazaleniu mialem na mysli jakiekolwiek srodki zaskarzenia.

Coś tam, coś tam i koniec:D

Jeśli jest oczywiste, że sprawa nie jest sprawą (art. 1 pkt 1 k.p.a.), a tym samy, że pacjent nie jest stroną, to wystarczy odpowiedzieć w formie pisma, że ta sprawa nie jest załatwiana w formie decyzji (choć niektórzy uważają, że postępowanie jest wszczęte zawsze, cokolwiek by pacjent złożył...ja tak nie uważam;))

Odsyłam do teorii strony: subiektywnej i obiektywnej

Wielkie dzięki.

P.S. a jeżeli po wpłynięciu wniosku napisałem do innego organu (w celu okreslenia czy sprawa wymaga wydania decyzji) - to juz uznać że postępowanie zostało wszczęte? (i ew. umorzyć wtedy).

To zależy od sądu, który będzie ewentualnie badał sprawę. Jeden powie, że ok umorzono, a drugi powie, że jakakolwiek decyzja nie wchodziła w grę. Wybór należy do ciebie.

Powrót