Pytanie dot. publicznego grania w grę

• Autor wątku Autor wątku Fablee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

Fablee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam szanownych użytkowników tego forum.

Muszę zauważyć, że zarejestrowałem się na tym forum po to, aby zadać pytanie, na które usilnie poszukuję odpowiedzi, lecz skoro tutaj są prawdziwi eksperci w dziedzinie prawa, to mam nadzieję, że szybko znajdę odpowiedź.

Więc:

Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w moim mieście wpadł na pomysł, aby zorganizować dla dzieci turniej w grę komputerową FIFA 10. Ośrodek posiada oczywiście oryginalną wersję gry. W turnieju mogłoby uczestniczyć każde dziecko, a sam turniej odbyłby sie w jeden z sal w budynku. Dodam, że MGOK chciałby zachęcić do uczestniczenia w tym turnieju poprzez ulotki zapraszające do udziału. W grę nie wchodzą żadne zyski, jedynie kwestia czysto sportowa.

Tutaj pragnę zadać pytanie.

Czy zorganizowanie takiego turnieju nie byłoby złamaniem praw autorskich danej gry(weźmy również pod uwagę możliwość, że turniej nie byłby wcale reklamowany) oraz czy istnieje możliwość by zorganizować taki turniej bez zgody prawnego właściciela praw autorskich.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam Łukasz

Fablee napisał:
Czy zorganizowanie takiego turnieju nie byłoby złamaniem praw autorskich danej gry(weźmy również pod uwagę możliwość, że turniej nie byłby wcale reklamowany) czy istnieje możliwość by zorganizować taki turniej bez zgody prawnego właściciela praw autorskich.
O możliwościach wykorzystania danego egzemplarza utworu, jakim w tym przypadku jest gra komputerowa (Art.74. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - zwana dalej upaipp) decydują zapisy zawarte w posiadanej licencji (EULA) do danej gry oraz przepisy ww ustawy odnoszące się do możliwości wykorzystywania programu komputerowego bez konieczności uzyskiwania zgody od właściciela praw autorskich: Art.23. do 35. oraz Art.75. i Art.77.

Jeśli więc ośrodek nie posiada licencji bezpośrednio zezwalającej na wykorzystanie tej gry w turnieju (czyli jest to zwykły egzemplarz do użytku osobistego zakupiony w sklepie) lub nie ma odpowiedniej zgody właściciela praw autorskich do gry (zwykle jest to producent), to jedyną legalną drogą pozostawałby jedynie wskazany powyżej dozwolony użytek. Tylko, że tam zapisów na taką konkretną okoliczność dla programów komputerowych brak. Moim zdaniem zorganizowanie takiego turnieju byłoby naruszeniem praw autorskich.

Sprawa była już poruszana na forum. Należy udać się do dystrybutora tej gry na Polskę, bez jego zgody taki turniej będzie naruszeniem prawa autorskiego.

Dziękuję za porady dot. prawa autorskiego, lecz czy mogliby Państwo podać mi link do strony, gdzie mógłbym, albo poznać dane do skontaktowania się z nimi, albo zapytać ich bezpośrednio poprzez stronę.

Osobiście szukałem i znaleźć nie mogę.

Dodam, że nie chodzi tu o Pomoc Techniczną--tutaj mogę porozmawiać nt. błędów otp w grze.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót