Pytanie dotyczące nieruchomości (połączone z sprawami spadkowymi)

• Autor wątku Autor wątku mcgiwer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcgiwer

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Mam następującą sytuację:

Przed śmiercią babcia przepisała mi połowę własności mieszkania (50% udziałów), w zamian za nie uwzględnienie mnie w testamencie, a pozostałą połowę mają podzieloną między sobą mama i siostra (po 25% każda).

Osratnio siostra zaczęła się odgrażać, że skoro testament jest na nią (pomimo że w przeciwieństwie do mnie, ani nie mieszkała w tym mieszkaniu ani nie opiekowała się babcią) to jej się wszystko należy (ponieważ nie ma mnie w testamencie), że może sprzedać mieszkanie, a ja będę musiał ją bo spłacać (albo nowego nabywcę). Groziła mi też pozwem sądowym.

Czy może takie coś zrobić?

mcgiwer napisał:
to jej się wszystko należy (ponieważ nie ma mnie w testamencie)
Nie. Pana siostra jest właścicielką jedynie swojego udziału. Tym samym współwłaścicielką nieruchomości w udziale wynoszącym 1/4 całości. Pana status jest taki sam z tą różnicą, że jest Pan współwłaścicielem dysponującym własnością większego udziału tj. 1/2 całości. Ani Pan ani pana siostra (ani też państwa mama) nie macie prawa rozporządzać samodzielnie całością nieruchomości a jedynie każde z was może rozporządzić przypadającym sobie udziałem. Każde z was może rozporządzić (np. darować, sprzedać lub zamienić) samodzielnie swoim udziałem i nie potrzebuje do tego zgody pozostałych współwłaścicieli. Do sprzedaży całości nieruchomości potrzebna jest zasadniczo zgoda wszystkich współwłaścicieli.
mcgiwer napisał:
że może sprzedać mieszkanie, a ja będę musiał ją bo spłacać (albo nowego nabywcę). Groziła mi też pozwem sądowym.
Tak jak wyżej. Pana siostra może sprzedać komuś swój udział. Wtedy taki nabywca wejdzie w jej miejsce jako współwłaściciel. Każdy ze współwłaścicieli (w tym także sama pana siostra lub nabywca udziału od siostry) może złożyć do sądu wniosek (nie pozew) o zniesienie współwłasności. Jednym ze sposobów zniesienia współwłasności przez sąd jest przejście praw w zamian za spłatę. Spłata może być orzeczona w ratach. Innym sposobem zniesienia współwłasności przez sąd jest sprzedaż i podział kwoty ze sprzedaży według udziałów przypadających współwłaścicielom. Zniesienie współwłasności może być także przedmiotem umowy notarialnej pomiędzy współwłaścicielami (wszystkimi lub niektórymi).

Powrót