Pytanie dotyczące przewozu do Niemiec.

• Autor wątku Autor wątku WŁADEK28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WŁADEK28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień Dobry.

Wiem że tematy co do ilości przewozu alkoholu czy papierosów za granicę jest mnóstwo. Ja natomiast mam pytanie kompletnie z innej beczki.

Czy mogę przewieźć do Niemiec na własny użytek około 100 sztuk papierosów (nie paczek tylko dokładnie sztuk) własnoręcznie już skręconych ? Czy moga się o to doczepić jak mi sprawdzą bagaż ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Legalnie na teren Niemiec można przewieźć 800 papierosów papierosów na osobę dorosłą. Czyli 4 kartony. Jeśli przewozimy tytoń do samodzielnego kręcenia, to jest to nie więcej niż 1kg na osobę. Jeśli przekroczymy ilość, a celnik to odkryje grozi mam kara. Zarekwirują nam towar i nałożą karę pieniężną:D
pozdrawiam

Co do ilości to rozumiem, ale mi się rozchodzi tutaj o to czy jeżeli w domu w Polsce skręcę sobie gotowe 100sztuk papierosów. To w razie kontroli mogę mieć problemy ? Bo ilości sztuk nie przekroczę i wagi tytoniu również. Tylko że one będą już po prostu skręcone a nie tytoń luzem. I będę miał np. te 100 sztuk w jakimś pudełeczku.

to raczej nie ma znaczenia. 100 sztuk to 5 paczek papierosow wiec nie jest nic przekroczone. nie powinno byc problemu.

Też tak myślę że nie powinno być problemu. Ale zastanawiałem się właśnie czy nie uznają to jako papierosów bez akcyzy. I tu jest właśnie moje zastanowienie. No ale właśnie szukałem na internecie gdzieś odpowiedzi ale nigdzie nikt nie pisał na ten temat. Tylko ilości jakie można przewieźć.

na wszelki wypadek mozna wziac paragon zakupu tytoniu, lub pudelko na ktorej bd akcyza ale nie sadze zeby to mialo znaczenie. liczy sie raczej dozwolona ilosc, a przy samodzielnie skreconych papierosach i tak nie sprawdzi sie czy tyton mial akcyze czy nie.

Powrót