Pytanie jak uniknąć klauzuli wykonywalności na odziedziczony i przedawniony dług

• Autor wątku Autor wątku bajros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry,
mój problem wygląda następująco: w 2000r na moją mamę został wydany wyrok nakazu zapłaty w związku z działalnością gospodarczą, którą prowadziła. W 2003r moja mama zmarła, przyjąłem spadek z dobrodziejstwem inwentarza (w skład przyjętych długów, nie było ww.zasądzonej kwoty - były tylko długi na rzecz ZUS). Dwa dni temu otrzymałem wyrok nadania klauzuli wykonywalności na rzecz mojej osoby. Czy ten dług się nie przedawnił? Czy przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza nie ograniczyło mojej odpowiedzialności?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo wg. tego co doczytałem mam 7 dni na podjęcie kroków.

Proszę napisać co pan otrzymał DOKŁADNIE.

obecnie otrzymałem:postanowienie Sądu Rejonowego-w składzie SSR (jeśli dobrze doczytałem ma znaczenie czy wyrok był wydany przez sędziego?) - o nadanie klauzuli wykonywalności wobec przejścia uprawnień na inną osobę.
w którym postanawia-"nadać klauzulę wykonywalności prawomocnemu nakazowi zapłaty SR z dn. 12.09.2000r przeciwko mnie, na którego przeszły obowiązki dłużniczki (czyli moeje mamy).
Uzasadnienie:
zgodnie z przepisem art 788 par 1 kpc jeżeli obowiązek po powstaniu tyt. egz. przeszedł na inną osobę sąd nada klauzulę wyk. przeciw tej osobie. ...........
wnisokodawca wskazał, na postanowieniu SR z 17.11. 2004, że spadek po zmarłej z dobrodziesjstwem inwentarza nabyłem ja....

A od Komornika dostałem zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i zajęciu mojego wynagrodzenia.
Dokumenty odebrane na poczcie w dniu dzisiejszym.
Bardzo będę wdzięczny za pomoc, szczególnie za odpowiedzi:
- czy dlug został przedawniony,
- czy należy złożyć zażalenie na wydanie klauzuli wykonywalności czy może złożenie powództwa przeciw egzekucyjnego.

Czyli otrzymałeś postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, a nie wyrok nadania klauzuli wykonalności.

Jeśli twierdzisz, że roszczenia są przedawnione, powinieneś wnieść powództwo z art. 840 kpc wraz z wnioskiem o zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

Jeśli twierdzisz, że dług nie jest przedawniony, a jednocześnie wartość spadku była równa spłaconym do tej pory należnościom i nie znałeś tych nowych długów, wówczas powinieneś wystąpić do komornika o umorzenie egzekucji z uwagi na to co wyżej. Oczywiście do takiego wniosku dołączasz urzędowe odpisy spisu inwentarz oraz postanowienia o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

dziękuję za szybką odpowiedź, ale mam prośbę o uszczgółowienie jeśli jeszcze Pan może poświęcić swój czas:
1. odnośnie biegu przedawnienia - czy rozpoczął się z nakazem zapłaty wydanym na moją mamę, czy może z chwilą przyjęcia przeze mnie spadku.
2. czy mogę prosić o wyjaśnienie w jaki sposób mam wnieść powództwo? niestety nie jestem zbyt biegły w prawie....
3. O długu wiedziałem ,ponieważ był wpisany na hipotekę części mieszkania, które przyjąłem. Jednak nie wchodził on w masę spadkową, ponieważ w I części były zaspokajane interesy Państwa, i równoważąc calośc przyjętego majątku, całe przyjęte zadłużenie było na rzecz ZUS. Czy to wyłącza moją odpowiedzialność?

1. co do zasady wraz z wydanym nakazem i później z ew. umorzeniem egzekucji; wniosek o klauzulę co do zasady nie, ale tutaj nigdy nie ma 100% pewności;
2. o tym są tysiące stron w necie i na forum;
3. na pewno nie jest tak jak piszesz, raczej chodziło o to, że nie wystarczyło na zaspokojenie roszczeń;

dziękuję bardzo za odpowiedzi,
odnośnie kwestii masy spadkowej ma Pan rację, muszę jednak doczytać dokładnie w posiadanych dokumentach.

jeszcze mam pytanie odnośnie terminów:
czy dobrze doczytałem, że powództwo muszę złożyć w ciągu miesiąca od dnia otrzymania informacji od komornika?

muszę odszukać żeby napisać dokładnie(jestem w trakcie przeszukiwania swoich dokumentów), ale z tego co pamiętam na hipotekę była wpisana firma "X", na którą był wystawiony pozew i chyba jest wpisana do teraz. z tym, że firma już nie istnieje, a obecna klauzula jest wystawiona na kogoś kto przejął ten dług. W trakcie przyjmowania spadku z dobrodziejstwem inwentarza, został dokonany spis i na wniosek Zus, na wartość przyjętego majątku zostały przypisane długi dla Zus.

Powrót