Pytanie komornik

• Autor wątku Autor wątku kurgi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurgi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
komornik za nieplacenie alimentow przez mojego brata zaja mu caly miesieczny dochod. Czy jest to zgodne z prawem lub czy istnieje jakas granica % ile moze zabrac komornik?

Napisz coś dokładniej, z jakiego tytułu jest ten dochód i czy zajął w zakładzie pracy, czy może z konta ?

Umowa zlecenie za wykonywana prace.
Zają w zakładzie pracy. Wynika z tego ze nie bedzie mial z czego zyc.I zapewne bedzie musial przerwac studia ktore zacza rok temu.

"Zgodnie z art. 750 kodeksu cywilnego do umowy o świadczenie usług stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.
Umowa zlecenia jest natomiast umową cywilnoprawną i wynagrodzenie z tego tytułu nie podlega ochronie takiej jak wynagrodzenie za pracę. Teoretycznie podlega zajęciu w 100%."
Napisales tak. wiec moga zabrac calosc ale pozniej ktos nizej napisal
"Przy egzekucji świadczeń alimentacyjnych potrącenia wynoszą 60%. Nie ma też żadnej kwoty wolnej od potrąceń."
I sam juz nie wiem.

Jeśli to jest umowa zlecenie, komornik zabiera 100 %.
Jeśli byłaby to umowa o pracę, 60 %.

kurgi, mada500 nie do końca macie rację, zgodnie z art 833. K.P.C. umowę zlecenie która się powtarza, lub jest na czas nieokreślony należy traktować jak wynagrodzenie ze stosunku pracy.
Przepis prawny:
Art. 833. § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w przepisach Kodeksu pracy.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należności członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.

Jednak lepiej na to odpowie Bartata, Rafał26, Lokata, Bedek, ewentualnie ktoś bardziej zapoznany z tematem, nie chcę wprowadzić zbytnio w błąd :)

Ostatnia edycja:
Komornik zajmuje cala dochod z pracy zapisana jako umowa-zlecenie za wykonywana prace.Jest to glowne zrodlo utrzymania jest to stala praca powtarzajaca sie.

Link który podesłałem był dobry.
Kwestia alimentów pojawiła się tam w związku z dodatkowym pytaniem dotyczącym stosunku pracy.
Uściślając, umowa zlecenie 100%
Kanas napisał:
mowę zlecenie która się powtarza, lub jest na czas nieokreślony należy traktować jak wynagrodzenie ze stosunku pracy
taak, ale komornik tego nie bada...bardziej dłużnik powinien komornikowi wykazać, że świadczenie które zostało zajęte spełnia wymogi z art 833 kpc i może być potraktowane wg. przepisów prawa pracy (czyli 50% i kwota wolna od zajęcia).

Aha czyli mozna w takim razie napisac odwolanie wkazujac że świadczenie które zostało zajęte spełnia wymogi z art 833 kpc i wtedy komornik nie zabierze calego przychodu.
I mam jeszcze jedno pytanie czy komornik moze wystawic na licytacje przedmiot ktory jest niezbedny dla osoby do nauki>?

Ostatnia edycja:
Zgodnie z art. 829 pkt 6 kpc przedmioty niezbędne do nauki nie podlegają zajęciu.

Ok dziekuje.
Przeczytalem art 833 kpc gdzie mialem wskazac że świadczenie które zostało zajęte spełnia wymogi z art 833 kpc i może być potraktowane wg. przepisów prawa pracy (czyli 50% i kwota wolna od zajęcia).
art. 833 KPC
I nie zabardzo wiem co dokladnie wskazac.
Przeczytalem tez ze nie sklada sie odwolania tylko skarge >
Wiec w taj skardze powinenem napisac informacje ktore sa podane w art. 767 kpc i 126 kpc.
To wszystko trzeba wlasnorecznie dostarczyc do sadu czy mozna wyslac?
Jest tam napisane ze trzeba uiścić opłate za pismo ale nigdzie nie znalazlem ile wynosi ta opłata

Skarga na czynności Komornika kosztuje 100 złotych. Może najpierw napisz pismo do Komornika w których powołasz się na art 833, jeśli to nie poskutkuje, wtedy dopiero skarga, jednak dla pewności niech potwierdzi to Bartata.

Można przedłożyć komornikowi np. kilka poprzednich umów żeby wykazać że dana umowa ma charakter powtarzający się.
Ponadto można złożyć oświadczenie do protokołu, że jest to jedyne źródło utrzymania (informację tą zweryfikować powinien ZUS i Urząd Skarbowy do których zapytanie może komornik złożyć).
Wyjściem jest również podanie do wierzyciela aby ograniczył zajęcie do 50% poborów. Bardzo często zdarza się, że jest to dla wierzyciela korzystniejsze wyjście albowiem dłużnik dłużej ale systematycznie spłaca zadłużenie natomiast w przypadku jednorazowego potrącenia w 100% dłużnik się zwalnia. Dług zostaje a majątku ni ma.

Bardzo często zdarza się, że jest to dla wierzyciela korzystniejsze wyjście albowiem dłużnik dłużej ale systematycznie spłaca zadłużenie natomiast w przypadku jednorazowego potrącenia w 100% dłużnik się zwalnia. Dług zostaje a majątku ni ma.
Hehhh, o tym nie pomyślałem, choć to takie logiczne, bo kto będzie pracować za darmo :)

No.
Piszę o tym bo nie jest to jakieś omijanie prawa czy "szantażowanie" wierzyciela.
Jest to po prostu życiowa konsekwencja, a wierzycielowi naprawdę się to bardziej kalkuluje..i dłużnikowi też..chyba.

Powrót