pytanie Lukasza.J

• Autor wątku Autor wątku Lukasz.J
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz.J

Użytkownik
Odpowiedzi
154
Witam,

Aktualnie pracuje w pewnej firmie i sprawuje opiekę nad 6 osobami nowo przyjętymi do firmy. Założeniem mojego przełożonego było że w pierwszym tygodniu będą podpisywane umowy zlecenie na okres jednego tygodnia na jakąś tam pracę (w umowie mieli napisane oklejanie towaru na magazynie). Jeżeli wszyscy przechodzili dalej to podpisywana była kolejna umowa zlecenie na okres jednego miesiąca która miała ten sam tytuł (czyli na tą samą pracę). Jutro ta umowa zlecenie im sie kończy i bedzie podpisywana 3 umowa zlecenie na kolejny miesiąc z tym samym tytułem. Pracę wykonują 5 dni w tygodniu od 8-16. Czasem tak się zdarza że muszą zostać 1-2 godziny dłużej albo muszą wyjechać gdzieś w inne miejsce aby wykonać pracę i też wracają późno. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy w umowie zlecenie zleceniobiorca ma coś takiego jak nadgodziny ? jeśli tak to jak się to rozwiązuje prawnie

2) Czy zleceniodawca może nakazać jechać w inne (odległe) miejsce zleceniobiorcy? i czy za to przysługuje dodatkowa stawka za delegację, nadgodziny ?

3) Czy zleceniobiorca może bedąc oddelegowanym do pracy w innym miescie prowadzić samochód służbowy (zleceniobiorca miał zrobione badania na kierowce)

4) Czy jest jakiś okres na jaki się podpisuje umowe zlecenie ? czy takie umowy moga być podpisywane cyklicznie ?

5) Jakie są obowiązki zleceniobiorcy / zleceniodawcy (takie nie wynikające z umowy)

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: umowa zlecenie - prawa i obowiązki zleceniobiorcy i zleceniodawcy

ktoś coś wie ? :)

Proszę zapoznać się z art. 734-751 kc regulującymi umowę zlecenia, pamiętając przy tym oczywiście, że do umowy zlecenia nie mają zastosowania przepisy prawa pracy.

no czytałem właśnie ale nic mi to nie pomogło...:( Jednoznacznie nie mogę odpowiedzieć na te pytania samemu. Dlatego proszę o pomoc osób które troszke więcej w z tym pracują i siedzą.

RE: umowa zlecenie, umowa o dzieło

Lukasz.J napisał:
Witam,

Aktualnie pracuje w pewnej firmie i sprawuje opiekę nad 6 osobami nowo przyjętymi do firmy. Założeniem mojego przełożonego było że w pierwszym tygodniu będą podpisywane umowy zlecenie na okres jednego tygodnia na jakąś tam pracę (w umowie mieli napisane oklejanie towaru na magazynie). Jeżeli wszyscy przechodzili dalej to podpisywana była kolejna umowa zlecenie na okres jednego miesiąca która miała ten sam tytuł (czyli na tą samą pracę). Jutro ta umowa zlecenie im sie kończy i bedzie podpisywana 3 umowa zlecenie na kolejny miesiąc z tym samym tytułem. Pracę wykonują 5 dni w tygodniu od 8-16. Czasem tak się zdarza że muszą zostać 1-2 godziny dłużej albo muszą wyjechać gdzieś w inne miejsce aby wykonać pracę i też wracają późno. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy w umowie zlecenie zleceniobiorca ma coś takiego jak nadgodziny ? jeśli tak to jak się to rozwiązuje prawnie

2) Czy zleceniodawca może nakazać jechać w inne (odległe) miejsce zleceniobiorcy? i czy za to przysługuje dodatkowa stawka za delegację, nadgodziny ?

3) Czy zleceniobiorca może bedąc oddelegowanym do pracy w innym miescie prowadzić samochód służbowy (zleceniobiorca miał zrobione badania na kierowce)

4) Czy jest jakiś okres na jaki się podpisuje umowe zlecenie ? czy takie umowy moga być podpisywane cyklicznie ?

5) Jakie są obowiązki zleceniobiorcy / zleceniodawcy (takie nie wynikające z umowy)

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

Ogólnie należy zwrócić uwagę, że do umowy zlecenia mają zastosowanie zasady prawa cywilnego w tym szczegółowo KC. Jest to umowa między dwoma równorzędnymi podmiotami więc to do nich należy unormowanie zasad, wynagrodzenia itd;
ad.1) nie ma nadgodzin, tak samo jak nie ma nagród/premii rozumianych w takim sensie jak dla pracowników na umowie o pracę, ale można to rozwiązać w ten sposób, że podpisuje się aneks do umowy w której zwiększa się godzinową stawkę tak by 'upchnąć' premię ;)
ad.2) nie wiem, ale chyba może jeżeli ustalą to w umowie, i jest to w zakresie zlecenia
ad.3) patrz pkt. 2
ad.4) zasadniczo podpisuję się co miesiąc
ad.5) zgodnie z:
art. 724 KC 'przez umowę zlecenia przyjmujący zlecenie zobowiązuje sie do dokonania określonej czynności prawnej dla dającego zlecenie'
dalej
art. 738. § 1. Przyjmujący zlecenie może powierzyć wykonanie zlecenia osobie trzeciej tylko wtedy, gdy to wynika z umowy lub ze zwyczaju albo gdy jest do tego zmuszony przez okoliczności. W wypadku takim obowiązany jest zawiadomić niezwłocznie dającego zlecenie o osobie i o miejscu zamieszkania swego zastępcy i w razie zawiadomienia odpowiedzialny jest tylko za brak należytej staranności w wyborze zastępcy. § 2. Zastępca odpowiedzialny jest za wykonanie zlecenia także względem dającego zlecenie. Jeżeli przyjmujący zlecenie ponosi odpowiedzialność za czynności swego zastępcy jak za swoje własne czynności, ich odpowiedzialność jest solidarna. Art. 741. Przyjmującemu zlecenie nie wolno używać we własnym interesie rzeczy i pieniędzy dającego zlecenie. Od sum pieniężnych zatrzymanych ponad potrzebę wynikającą z wykonywania zlecenia powinien płacić dającemu zlecenie odsetki ustawowe.

i inne, treść tych przepisów nie jest skomplikowana

Powrót