pytanie na temat meldunku

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fachowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
216
Witam , czy w niemczech jest obowiazkowy meldunek ? Bo pracowalem przez niemieckiego posrednika i miejsce zakwaterowania w jakim mieszkalem , to bylo od nich , nie meldowali mnie, mieszkalem bez meldunku a za mieszkanie odtracali mi z pensji, czy jezeli pracodawca nie melduje pracownikow to nie łamie tym prawa ? I jeszcze jedno, czy zgodne jest aby na 45m2 mieszkania mieszkalo 6-9 osób ? Czy to tez jest zgodne z prawem ? Czekam na odpowiedz ,pozdrawiam

Witam mam pytanie odnośnie socjalu w Niemczech
1. Czy meldunek w Niemczech jest konieczny ?
2. jeśli jest już takowy załatwiony to czy trzeba złożyć wniosek o socjal? znaczy czy to wystarcza ?

Załatwiałem sobie prace w Niemczech ale jedyne co mi proponowano to fizyczna robota za 700euro z posiadanym Niemieckim obywatelstwem do pracy w Hotelu. Chyba coś nie tak bo wprowadzono najnizszą krajową niedawno 1200euro. Moje zdrowie jest bardzo chwiejne bo choruje na jelita i żołądek i niestety jak mam dobre miesiace to moge robić wiele rzeczy jak choroby wracają to siedze i musze odpoczywać i brać leki. Dlatego pytam o socjal żeby sie tam zadomowić , ogranać a potem pójść do pracy dodatkowo . Nie wiem natomiast jakie kroki podjąć najpierw. Prosze o porade.

Powrót