Pytanie o brak kolejnej UOP

• Autor wątku Autor wątku Nerlin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nerlin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, pracuję na umowę o pracę na czas określony. Nie dostałam umowy od kilku miesięcy, ale pracodawca płaci składki. Najpierw miałam umowe na czas próbny, potem na czas określony i te podpisałam, ale ostatniej nie dostałam, nie podpisywałam. Jak to wygląda prawnie? Z tego co sprawdzałam to w ZUS mam składki płacone, ale z opóźnieniem. Czy moge np wypowiedzieć tę umową kiedy mi się podoba, np z końcem miesiąca? Skoro nic nie podpisywałam? Dlaczego pracodawca tak nonszalancko podchodzi do tego żeby mi przedstawić umowę na piśmie skoro chce mnie zatrudnić.

Bo to Januś biznesu ale jednocześnie idiota. Skoro dopuścił cię do pracy, to domniemuje się że masz z nim umowę na czas nieokreślony ze wszystkimi tego konsekwencjami

Okres wypowiedzenia uzależniony jest od czasu trwania zatrudnienia i jest to uregulowane w Kodeksie pracy.
Przepis prawny:
Art. 36. [Okresy wypowiedzenia umowy zawartej na czas określony lub nieokreślony]
§ 1. Okres wypowiedzenia umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony i umowy o pracę zawartej na czas określony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy i wynosi:
1) 2 tygodnie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 6 miesięcy;
2) 1 miesiąc, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 6 miesięcy;
3) 3 miesiące, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 3 lata.

Powrót