Pytanie o czas dostarczenia pierwszej emerytury

• Autor wątku Autor wątku Insten22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Insten22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam jedno pytanko dostała mama pismo,że data wypłaty emerytury ustalana jest na 10dzień każdego miesiąca.Jeżeli teraz 10 jest w niedzielę to ZUS zrobi dopiero w poniedziałek przelew? czy przelew Zus musi wykonać w piątek/sobotę przed 10-tym?

jeżeli emeryturę doręcza listonosz a termin wypłaty jest jak wspomniałem na 10dnia każdego miesiąca to jest jakaś opcja,żeby emerytura była w poniedziałek czyli 11 marca lub wtorek 12 marca?

Jeszcze nie zdarzylo mi sie ,abym dostała emeryture po wyznaczonym dniu ,bywa dzien przed albo nawet i dwa ,ale na konto. Z pierwsza emerytura czesto jest tak ,ze jest w ogóle prędzej wyplacana niż ustalona data ,tak okolo tygodnia ,tak bylo u mnie i u kolezanki .Sprawdzalyscie na koncie .Nastepne sa juz wedlug podanej daty

Wiem, że odkopuje trochę temat - ale mam nadzieje, że wniosę jakąś informacje dla przyszłych osób zainteresowanych tym tematem.

Jako listonosz powiem tak. Jeżeli ktoś ma mieć doręczaną emeryturę przez listonosza - to u mnie na rejonie 100% pierwszych emerytur było po terminie. Jeżeli jakaś Pani miała ustalony termin na 15 każdego miesiąca to pierwsza emerytura przychodziła nawet do dwóch tygodni później.

Wszystkie kolejne miesiąca emerytury idą już poprawnie.

Ta pierwsza emerytura tez jest wypłacona poprawnie - jeśli wypłata nastąpiła w ciagu 30 dni od ustalenia ostatniej okoliczności koniecznej do rozpatrzenia decyzji. Termin płatności oznaczony w dniach dotyczy już kolejnych świadczeń.
Wyobraź sobie, że ktoś składa wniosek 10 dnia miesiąca, a termin płatnosci ma ustalony na 15 dzień. Nie ma szans, żeby w ciagu tych kilku dni rozpatrzyć wniosek i uruchomić wypłatę. I jest to sytuacja poprawna i zgodna z prawem.

Powrót