Pytanie o darowiznę mieszkania /zadatek

• Autor wątku Autor wątku jimmi77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jimmi77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam sytuację rodzinną i chciałbym się zabezpieczyć prawnie.

Ojciec jest jedynym właścicielem mieszkania. Zameldowane są 4 osoby (ojciec, matka, siostra i ja), Ojciec, matka i siostra nie mieszkają od 14 lat. Ustaliliśmy, że ojciec przepisze mi mieszkanie, a ja spłacę siostrę kwotą 100 000 zł.

Chciałbym się dowiedzieć: Jak najlepiej przeprowadzić tę czynność u notariusza, aby siostra w przyszłości nie mogła dochodzić zachowku ani żadnych roszczeń ani jej dzieci w przyszłości ? Wyczytałem, że jest jeszcze opcja, że siostra z ojcem mogą podpisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia i to powinno mnie chronić w 100% ale czy jest możliwość , żeby uwzględnić tylko w tej umowie tylko jedna nieruchomość ?

jimmi77 napisał:
Wyczytałem, że jest jeszcze opcja, że siostra z ojcem mogą podpisać umowę zrzeczenia się dziedziczenia i to powinno mnie chronić w 100% ale czy jest możliwość , żeby uwzględnić tylko w tej umowie tylko jedna nieruchomość ?
Nie, zrzeczenie się dziedziczenia dotyczy całości spadku przy dziedziczeniu ustawowym. Nie obejmuje jednak w ogóle dziedziczenia na podstawie testamentu.

Rozumiem, to w takiej sytuacji jak najlepiej uchronić się przed zachowkiem i roszczeń w przyszłości ?

jimmi77 napisał:
Rozumiem, to w takiej sytuacji jak najlepiej uchronić się przed zachowkiem i roszczeń w przyszłości ?
Jedyną metodą pewną jest umowa o zrzeczeniu się dziedziczenia. Jest jeszcze umowa dożywocia ale to wymagałoby sprawowania opieki nad dożywotnikiem z tym, że nie musi to być opieka wykonywana osobiście i nie musi być wykonywana w przekazanej nieruchomości. Przekazana umową dożywocia nieruchomość nie jest wliczana do spadku na potrzeby obliczania zachowku. Wydziedziczenie odnosi skutek tylko co do wydziedziczanej osoby (nie przechodzi na zstępnych wydziedziczonego) i musi mieć realne podstawy ponieważ może zostać obalone.

Powrót