Pytanie o dodatkową przerwę dla osoby niepełnosprawnej

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1128
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1128

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry. Posiadam orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności. Pracuję 8 godzin dziennie ponieważ wyraziłem taką chęć podczas badań wstępnych u lekarza medycyny pracy. W mojej pracy przerwa dla wszystkich pracowników wynosi 30 minut. Chciałem zapytać czy w związku z tym należy mi się jeszcze dodatkowa 15 minutowa przerwa z tytułu mojej niepełnosprawności?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Mateusz1128 napisał:
Chciałem zapytać czy w związku z tym należy mi się jeszcze dodatkowa 15 minutowa przerwa z tytułu mojej niepełnosprawności?
tak , nie ma znaczenia ze wyraziłeś zgode na prace w ogólnych normach czasu pracy , przerwa przysługuje z " tytułu " posiadanej niepełnosprawności

Przepis prawny:
Art. 17. Osoba niepełnosprawna ma prawo do dodatkowej przerwy w pracy na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek. Czas przerwy wynosi 15 minut i jest wliczany do czasu pracy. Nie narusza to przepisu art. 134 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2022 r. poz. 1510, 1700 i 2140).

Ustawa z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych

Powrót