Pytanie o legalność serwisu

• Autor wątku Autor wątku anonim.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonim.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,
Wiem że już były podobne pytania ale moje jest trochę inne
Chce uruchomić portal z filmami i serialami które będą dodawać użytkownicy. Wszystkie materiały będą z serwisu megavideo.com. I moje pytanie jest takie czy mógł by działać ten serwis na zasadzie że żeby się zarejestrować trzeba by było dostać zaproszenie od znajomego tak rejestracja dla użytkowników była by zamknięta.

mogło by to działać zgodnie z prawem ?

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Generalnie jeśli sam nie udostępniasz materiałów to nie ponosisz za nic odpowiedzialności, ponoszą ją natomiast użytkownicy twojej strony.
A poza tym zauważ że znajomy znajomego znajomego to nie musi być wcale twój znajomy i nie bedziesz z nim pozostawał w żadnej relacji a mimo to ściągać będzie się dało.

czyli może to działać zgodnie z prawem na takiej sadzie ?? jak już dołączy do grona użytkowników serwisu czyli będzie zaproszony przez kogoś z moich znajomym i staje się również w tym momencie moim znajomym :)

a i nie chodzi o ściaganie filmów tylko oglądanie ich on-line

Ostatnia edycja:
Zasada "znajomy mojego znajomego jest moim znajomym" jest, delikatnie mówiąc, dyskusyjna, bo w ten sposób można by powiedzieć, że na całym świecie praktycznie wszyscy się znają - poza wyjątkami, między dowolnymi dwoma osobami na Ziemi można stworzyć "łańcuszek" znajomych. W ten sposób zapewne okazałoby się, że jestem dobrym znajomym zarówno GWB, jak i Osamy.

Powrót