pytanie o sobote

• Autor wątku Autor wątku kamil19882
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil19882

Użytkownik
Odpowiedzi
148
Witam czy jest jakiś zapis prawny w kodeksie pracy mówiący o ilości pracujących sobót , słyszałem że jeden podwójny weekend jest ustawowo powinien być wolny min

pracuje w handlu , sklepy typu lidl biedronka i inne , kasjer w umowie nie ma napisanego równoważny czas pracy tylko wymiar czasu pracy cały etat stanowisko i miejsce 3 miesiąc dostaje grafik z wszystkimi sobotami pracującymi , z dniem wolnym od nich potem w tyg , czy tak moze byc , chyba nie

pozatym oprócz mnie nikt takiego grafika nie ma spośród 15 osób , więc już chyba pod względem nieuczciwego traktowania pracownika można to zaliczyć

po 2 jestem osobą pracującym na orzeczeniu o niepełnosprawności lekkim bo lekkim ale jednak to grupa do czegoś zobowiązuje

Sobota jest normalnym dniem pracującym jak każdy inny dzień tygodnia (poza niedzielą).
Niczym się nie różni od wtorku czy środy itp.

Poza pytaniem tylko napiszę, że ustalając grafik należy brać wszelkie limity czasu pracy jak i obowiązkowego odpoczynku dobowego jak i tygodniowego.

no to piszę jestem na grupie z której wynika ze nie moge pracowac wiecej niż 40 godz tyg
sobora rozni sie bo np w niektórych firmach za pracę nia jest inne wynagrodzenie , i dla mnie praca w sobotę a poniedziałek , jest inaczej wartościowana , np pracując w firmie handlowej na produkcji za sobote mialem wyższą stawkę , wiec sobota nie jest normalnym dniem pracy , prosze o podstawe prawna

A sytuacja nierównego traktowania pracownika inne osoby mają wolne inne nie w sobotę , to juz mobbing

To że w innym zakładzie było inaczej to nie zmienia faktu że sobota jest normalnym dniem pracy.U nas w dużym zakładzie też pracujemy w sobotę a Ci którzy w sobotę przychodzą nie przychodzą w poniedziałek.Przecież jak masz inny dzień wolny w tygodniu to nie przekraczasz 40 h tygodniowo.
A mobbing to nie jest na pewno, to nawet koło mobbingu nie stało.

chyba problem masz z liczeniem esemka , pracując od poniedziałku do soboty jest 6 dni ciągiem czyli 48 h , pisze ci że jestem na grupie , w zasadzie system nie powinien przepuścić grafiku tak i być na czerwono , widać w innym świecie żyjesz

a mobbingiem to jest
Jeśli jednak niesprawiedliwy grafik przybiera poważniejszą formę, może to oznaczać wystąpienie dyskryminacji na tle pozostałych pracowników (rozdział IIa Kodeksu pracy) a w skrajnych przypadkach nawet zaistnienie mobbingu. Zgodnie z art. 94 (3) k.p pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.

kamil19882 napisał:
pisze ci że jestem na grupie

Nie wiem co ta za grupa - ale lepiej jak ją opuścisz bo albo piszą tak gupoty albo ty nie rozumiesz co piszą.

kamil19882 napisał:
chyba problem masz z liczeniem esemka , pracując od poniedziałku do soboty jest 6 dni ciągiem czyli 48 h ,

No i? Zamiast siedzieć na grupie mogłaś zajrzeć do ustawy, jest ona napisana stosunkowo prostym językiem.

Art. 129. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, nieprzekraczającym 4 miesięcy

Zwracam uwagę na wyraz PRZECIĘTNIE

kamil19882 napisał:
a mobbingiem to jest

Gwarantuję ci, że nie jest. Nie masz pojęcia jak ustala się grafik - a próbujesz się brać za skomplikowaną materię: mobbing

Nigdzie nie napisałeś że pracujesz 6 dni w tygodniu łącznie z sobotami. Pisałeś o pracy w sobotę więc wszyscy zakładali łącznie ze mną że za sobotę dostajesz inny dzień wolny. Pretensje miej do siebie za tak mało precyzyjny post. Tutaj nie ma jasnowidzów którzy muszą się domyśleć o co autorowi chodzi.
Co do mobingu przedmówcy mają rację. Przeczytaj sobie dokładnie i ze zrozumieniem definicję mobingu. To co opisujesz nawet nie zawiera w sobie jego ułamka.
Pracujesz 6 dni w tygodniu po ile godzin dziennie?

Ostatnia edycja:
Napisz:
- jaki masz etat
- jaki masz okres rozliczeniowy
- ile w tym okresie pracujesz godzin
- jaki masz rozkład dni pracujących/wolnych w całym okresie rozliczeniowym
- w jakich godzinach są zmiany (szczególnie ostatnia przed wolnym dniem i pierwsza po wolnym dniu)

Wtedy może komuś (ja nie, szkoda czasu) będzie się chciało sprawdzić czy wszystko OK.

Pan_robotnik napisał:
niepełnosprawni mają sztywny czas pracy
kamil19882 napisał:
no to piszę jestem na grupie z której wynika ze nie moge pracowac wiecej niż 40 godz tyg
tydzień kalendarzowy to nie jest tydzień kodeksowy

kamil19882 napisał:
słyszałem że jeden podwójny weekend jest ustawowo powinien być wolny min
Nie jest to prawda , pracownik pracujący w niedziele musi mieć zapewnioną jedną na 4 niedziele wolną od pracy
kamil19882 napisał:
wiec sobota nie jest normalnym dniem pracy , prosze o podstawe prawna
Przepis prawny:
Art. 151.9. § 1. Dniami wolnymi od pracy są niedziele i święta określone w przepisach o dniach wolnych od pracy.

Jeżeli pracujesz przez 5 dni w tygodniu i nie więcej jak 40 h to jest ok
Nie możesz pracować przez 6 dni w tygodniu po 8 h bo to daje już 48 h pracy a to jest zabronione - chyba ze wystąpiłeś do lmp o niestosowanie norm z art 15
Przepis prawny:
Art. 15. 1. Czas pracy osoby niepełnosprawnej nie może przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo.

2. Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.

2a. (uchylony)

3. Osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych.

4. (uchylony)

Jedyne co to dodatkowo należy ci sie dodatkowa przerwa w pracy 15 minut
Przepis prawny:
Art. 17. Osoba niepełnosprawna ma prawo do dodatkowej przerwy w pracy na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek. Czas przerwy wynosi 15 minut i jest wliczany do czasu pracy. Nie narusza to przepisu art. 134 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2022 r. poz. 1510, 1700 i 2140).

Mobbing to nie jest , ale należało by porozmawiać z osobą która ustala grafik dlatego ze takie planowanie może być zakwalifikowane jako nierówne traktowanie

Żeby odpowiedzieć należało by znać twój grafik

Pan_robotnik napisał:
Nie wiem co ta za grupa - ale lepiej jak ją opuścisz bo albo piszą tak gupoty albo ty nie rozumiesz co piszą.

No i? Zamiast siedzieć na grupie mogłaś zajrzeć do ustawy, jest ona napisana stosunkowo prostym językiem.

Art. 129. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, nieprzekraczającym 4 miesięcy

WIESZ co to grupa niepelnosprawnosci w pracy bo chyba nie

Gwarantuję ci, że nie jest. Nie masz pojęcia jak ustala się grafik - a próbujesz się brać za skomplikowaną materię: mobbing

wiesz co to grupa niepelnosprawnosci w pracy bo chyba nie , więc nie ucz mnie liczenia godzin

I tu jest ok

Ale czy Mobbing to nie jest , ale należało by porozmawiać z osobą która ustala grafik dlatego ze takie planowanie może być zakwalifikowane jako nierówne traktowanie nie jest mobbingiem . to czym jest , otoz jest , jesli jednym osoba daje sie lepszy grafik a innym groszy , jest to nierówne traktowanie
Jeśli jednak niesprawiedliwy grafik przybiera poważniejszą formę, może to oznaczać wystąpienie dyskryminacji na tle pozostałych pracowników (rozdział IIa Kodeksu pracy) a w skrajnych przypadkach nawet zaistnienie mobbingu. Zgodnie z art. 94 (3) k.p pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi

Napisze jeszcze raz dla osób nie umiejących czytać , piszac o grupie , znaczy pracuje jako osoba niepełnosprawna , a jakiś typ czyta grupę jak grupę forum , no jak tu być poważnym
będąc na grupie nie mogę pracować nadgodzin , więcej niz 8 godzin na dobę godzin nocnych oraz więcej niż 40 godz tyg czego tu ktos nie rozumie ?

i podaje przykład pracuje w ciągu miesiąca tak ze mam 6 dni podrząd pracujących , mnie nie interesują ich okresy rozliczeniowe kwartalne , bo mam sztywny nie moge pracowac wiecej i tyle skoro mam od poniedzialku do soboty 8 h daje to 48 h , potem mam wolne oddane w poniedziałek , ale mnie to juz nie obchodzi , nie zgadzam sie z tym bo to niezgodne z prawem

2 kwestia jest dawanie jednym osobom samych sobot pracujacych a innym nie i jesli nie ma gdzies tu haczyka prawnego i ze można , to , nadal istnieje kwestia uczciwego grafiku czym sprowadza się nierówne traktowanie psychofizyczne pracownika i tu nie chodzi o czyn zabroniony tylko zwykłe ludzkie traktowanie , każdy ma rodziny i dom i nie zamierza siedzieć w pacy a inni na grillu czy cos , grafik powinien być równy dla każdego a nie że jedna osoba ma 3 soboty wolne na tym samym stanowisku a inna pracuje wszystkie plus np 15 drugich zmian i tylko 8 pierwszych , podaje na przykładzie października , jeśli takie traktowanie osoby jest ok , niech sie nie dziwia ze ktos bedzie btralna zadanie urlopu , sile wyzsza , iopieke , chorobowe i co tylko się da ,

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pracodawca wie o twojej grupie? Informowałeś go że nie możesz pracować 6 dni w tygodniu? Jeżeli tak to jaka była jego odpowiedź

kamil19882 napisał:
jestem na grupie z której wynika ze nie moge pracowac wiecej niż 40 godz tyg

Nie pisz tak niechlujnie i wtedy Twoje posty będą jasne.
Zamiast "jestem na grupie" (co to w ogóle za określenie?) pisz: posiadam orzeczenie o niepełnosprawności.
Teraz jeszcze raz przeczytałem i w pierwszym poście piszesz o faktycznie o niepełnosprawności - ale chyba nie oczekujesz, że będzie się czytało wszystkie posty od początku wchodząc za każdym razem w temat bo sobie będziesz używał jakieś własne skróty myślowe.

kamil19882 napisał:
le czy Mobbing to nie jest
Przepis prawny:
rt. 943. [Mobbing]
§ 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.
§ 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.
§ 4. Pracownik, który doznał mobbingu lub wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.
§ 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy.

kamil19882 napisał:
pracuje w ciągu miesiąca tak ze mam 6 dni pod rząd pracujących ,
Jest to nieprawidłowe = należy zgłosić planującemu grafiki , a jak nie pomoże do PIP

Pejotwroc napisał:
Pracodawca wie o twojej grupie? Informowałeś go że nie możesz pracować 6 dni w tygodniu? Jeżeli tak to jaka była jego odpowiedź

wie bo jestem na stanowisku z orzeczeniem , dlaczego widzi że świeci mu się grafik na czerwono a i tak daje , chyba ze wersja papierowa grafiku bez pieczątki firmy jest tylko szkicem a potem do systemu i tak kadry nanoszą po swojemu , oczywiście jest to fałszowanie list , ale znajac zycie moze tak byc za dlugo zyje na tym świecie

Ostatnia edycja:
cologniola napisał:
Przepis prawny:
rt. 943. [Mobbing]
§ 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.
§ 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników.
§ 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę.
§ 4. Pracownik, który doznał mobbingu lub wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów.
§ 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy.

Jest to nieprawidłowe = należy zgłosić planującemu grafiki , a jak nie pomoże do PIP

Tak zglosilem , powiedział ze nie będzie się to powtarzało , , ciekawe czy zadziała , tu nie chodzi ze komus sie nie chce pracować 6 dni , tylko skoro przyjmują kogoś na orzeczeniu i biorą za niego pieniądze to chyba powinni respektować jakieś zasady ,

P.S

Mam pytanie będąc w zusie Pani z okienka powiedziała mi ze moge sie ubiegac o rentę , dała mi dwa wnioski , ale mówiła ze tylko jeden pasuje do mojej sytuacji , 2 jest raczej bezskuteczny ale go dała

1 to o rente socjalna
2 to renta z tytułu niezdolności do pracy ( jak doczytalem sie nie musi to oznaczać całkowitej , a tylko częściowej i można na niej pracować ) , ale nie jestem pewien , jeśli ktoś zna zagadnienie prosze o rade o jaką rentę mogę wnioskować

moj przyklad schorzenie od urodzenia nieodwracalne stopień niepełnosprawności lekki , lecz ograniczający pracy w swoim zawodzie oraz wielu innych , np obsługi maszyn w ruchu ciągłym , pracy na wysokości , co zmusza do pracy tylko w nielicznych zawodach

Pani z zus powiedziała ze jedno z tych świadczeń ogólnie jest w dużym stopniu do nabycia przeze mnie , ale teraz nie wiem ktore

Powrót