Pytanie o sprzeciw od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku niekumaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niekumaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie! :)

Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty pod zarzutem przedawnienia (jechałem na gapę, minął już ponad rok).
Wypełniam formularz: http://www.bip.ms.gov.pl/Data/Files/_public/bip/sprawy_cywilne/form5_sp.pdf

Mam dwa proste pytania:

1) Rubryka 7: 'Należy przytoczyć zarzuty, które pozwany, pod rygorem ich utraty, powinien zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.' Jak interpretować to zdanie? Mój zarzut to przedawnienie zgodnie z art. 778 KC i zgłaszam go teraz jednocześnie wdając się w spór. Czy powinienem przytoczyć go wcześniej? Nie kumam. :)

1) Rubryka 5.1. Strona powodowa. Czy radca prawny będący pełnomocnikiem powoda jest podmiotem w sprawie i należy go wpisać w tą rubrykę?

Spodziewam się, że to banalne pytania, ale jestem straszną gapą w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc.

Może jednak ktoś szybko mi podpowie...? Pleeeeease. ;)

niekumaty napisał:
1) Rubryka 7: 'Należy przytoczyć zarzuty, które pozwany, pod rygorem ich utraty, powinien zgłosić przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.' Jak interpretować to zdanie? Mój zarzut to przedawnienie zgodnie z art. 778 KC i zgłaszam go teraz jednocześnie wdając się w spór. Czy powinienem przytoczyć go wcześniej? Nie kumam. :)
Ponosisz go teraz.

niekumaty napisał:
1) Rubryka 5.1. Strona powodowa. Czy radca prawny będący pełnomocnikiem powoda jest podmiotem w sprawie i należy go wpisać w tą rubrykę?
Spodziewam się, że to banalne pytania, ale jestem straszną gapą w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc.
Wypełniasz nazwą powoda dodając, że jest reprezentowany przez radcę prawnego ....

Powrót