Pytanie o staż absolwencki

• Autor wątku Autor wątku famir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

famir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Staram się o płatny staż w przedszkolu. Po wstępnej rozmowie na miejscu powiedziano mi, że zostałem przyjęty i że będzie to staż absolwencki. w CV nie podałem swojego wieku ani pytanie o niego nie padło.

Studia wyższe skończyłem dwa tygodnie temu. Staż ma ruszyć 19 września.

Problem polega na tym, że 19 sierpnia kończę 27 lat a wszędzie spotykam się z informacją, że właśnie do tego wieku można o taki staż się starać (z tego co się orientuję jest on finansowany z urzędu pracy).

I teraz moje pytanie: Czy w przypadku podpisania umowy o staż przed skończeniem przeze mnie 27 roku życia powinienem być bez problemu zakwalifikowany na staż absolwencki? Czy jest jakiś (w razie czego) inny sposób by na taki staż się zakwalifikować/uniknąć potencjalnych problemów?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie ma już czegoś takiego jak staż absolwencki. Na staż mogą zostać skierowane także inne osoby, nie tylko absolwenci szkół.
Jest Pan aktualnie zarejestrowany w PUP jako osoba bezrobotna?
famir napisał:
Problem polega na tym, że 19 sierpnia kończę 27 lat a wszędzie spotykam się z informacją, że właśnie do tego wieku można o taki staż się starać (z tego co się orientuję jest on finansowany z urzędu pracy).
Wszędzie czyli gdzie? Od 27.05.2014 r. nie obowiązuje przepis mówiący o ograniczeniu wiekowym (do 27 roku życia), dla osoby, która ukończyła szkołę wyższą.
Więcej na temat warunków skierowania na staż za pośrednictwem PUP można poczytać tutaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html

Ostatnia edycja:
Nie jestem. Prosto po studiach zacząłem rozglądać się za stażem i trafiłem na wyżej wspomnianą ofertę.

Na staż za pośrednictwem PUP mogą zostać skierowane wyłącznie osoby bezrobotne (zarejestrowane) z ustalonym II profilem pomocy. Więcej informacji nt. ustalania profilu znajdzie Pan tutaj: https://zielonalinia.gov.pl/-/czym-jest-profilowanie-pomocy-dla-osoby-bezrobotnej-56116

Zatem dopóki nie dokonania Pan rejestracji jako osoba bezrobotna i nie zostanie Panu ustalony profil pomocy, to odbycie przez Pana stażu stoi pod znakiem zapytania. Instytucja, która "przyjęła już Pana" na staż zapomniała, że dopóki nie dokonana Pan powyższych formalności, to nikt nie jest w stanie sprawdzić czy spełnia Pan warunki formalne, aby taki staż odbyć. A skoro staż ma finansować PUP, to musi być to poprzedzone złożonym do PUP stosownym wnioskiem, który urząd opiniuje w terminie miesiąca.
Proszę zatem jak najszybciej skontaktować się z potencjalnym pracodawcą w celu ustalenia jakie formalności zostały dokonane z jego strony i kiedy ma Pan przystąpić do procedury rejestracji w PUP i dalszych związanych ze skierowaniem na staż procedur.

Powrót