Pytanie o stypendium socjalne na uczelni za rok a ja pracuje teraz

• Autor wątku Autor wątku michal001123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal001123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam takie pytanie
wybieram się na STUDIA za rok
w mojej rodzinie PRACUJE tylko tata jest nas 5 w domu tata zarabia 1500zł na czysto

na uczelni pisze ze jesli sie zarabia miedzy 300-450 to sie dostaje 550zł + dodate mieszkaniowy 700zł

ja zarabiam teraz tez mam własną działalność chce pracować do konca wrzesnia a potem iść na studia

czy będzie mi przysługowało stypendium
jak to obliczyc czy moje dochody tez sie wtedy beda liczyc ?
bo zalezy mi na stypendium

czy ewentualnie dopiero pozniej zostanie mi przyznane a nie na poiczątku bo pracuje od maja to troche będę miałtych zarobkow

z góry dzieki

uczelnia agh
mieszkanie bym wynajmowal gdzies w krakowie napewno

Idź do dziekanatu do komisji stypendialnej i oni Ci dokładnie wszystko powiedzą i pokierują.

Jeśli nie będziesz pracował, zamkniesz działalność przed złożeniem wniosku o stypendium to dochód z tego źródła będzie dochodem utraconym i nie zostanie wliczony do dochodu rodziny.

mieszkam dość daleko od krakowa więc nie mam mozliwośći iść i tam zapytać dlatego pytam was

przykładowo będę miał działalność do końca sierpnia
30 sierpnia zakończe prace i zamknę działalność

(chyba ze będę mógł do konca wrzesnia) tylko zeby nie było jaj potem

to wtedy będzie utraacone to tak ?

jest to dla mnie ważne bo potem bez stypendium to nie będę miał możliwości studiować ...

szukałem na internecie ale wszystko jest dla mnie niejasne ,pozatym ja mam własną dziłalność a nie jestem na umowie o prace czy o zlecenie

Zamknięcie (nie zawieszenie) działalności gospodarczej jest utratą dochodu.
Nie musisz stawiać się na uczelni osobiście żeby o coś zapytać, wystarczy telefon albo mail.

aha ok czyli jak zakoncze dzialanosc wtredy beda liczyli sie dochody mojego taty podzielone na 5 osób
siostra brat ja mama tata
i to dochód na osobe

rodzinne tez w sumie przyznane jest na siostry nie wiem czy to jakos nie wpływa

a tak wogle kiedys slyszalem ze jak sklada sie ta deklaracje to liczy sie ostatnie pół roku a nie to co będzie na początku . dlateog te wszystkie pytania z mojej strony

To ktoś Cię źle poinformował. Dochód liczony jest na podstawie roku bazowego, przy uwzględnieniu utraty i uzyskania dochodów (tylko tych, które uwzględnia ustawa o świadczeniach rodzinnych). Zasiłki z pomocy społecznej nie są wliczane. Brat jest pełnoletni, uczy się?

uczą się oboje rodzenstwa w gimnazjium za rok jedno idzie do liceum

czli nie będzie problemu jesli zakoncze własną dzialanosc do konca wrzesnia
i od października ewentulanie zaczne studiować o ile nic z dochadani sie nie zmieni u mnie to będę mógł się starac o stypendium ?

Tak jak napisałam wcześniej, po zamknięciu działalności Twój dochód z tego tytułu będzie utracony. Jeśli nie pojawią się żadne nowe dochody, to rzeczywiście będzie liczony tylko dochód Twojego taty na 5 osób.

czyli jak terz wyszło nam okolo 500zl na osobe jakies 26tyś rocznie zarobione
to będzie to liczone w stypendium jakos 26tyś na 5 osob tak ?

Powrót