Pytanie o TYTOŃ

• Autor wątku Autor wątku Lukas00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam pytanie czy jezeli tyton przetworzony i legalny z akcyza w paczce powiedzmy 0.5 kg bedzie sprzedawany luzem powiedzmy po 1-2g to to rownierz jest przestepstwo/wykroczenie?? Powiedzmy ze mam w okolicy takiego biznesmena który sprzedaje w takim detalu tytoń, bletki i filtry. Wyposażaja sie u niego drobni palacze ktorzy chca kupic tyton na 2-3 papierosy za 2 pln. Szukałem haczyka w tym wszystkim i znalazłem ze sprzedaz detaliczna obejmuje zakazu sprzedazy wyłącznie "papierosa". Tak wiec jego handel jest skierowany głównie do osób sprawnych manualnie, by osobiscie mogli stworzyc takiego papierosa. Co o tym mysliscie, posiadacie jakas wiedze z prawa które tego zabraniaja??

Nie wolno sprzedawać papierosów na sztuki.
Sprzedarz tytoniu nieletnim na mocy ustawy z 1995 o szkodliwych czynnikach tytoniowych jest zakazana.

Widzę, że kolega nie zrozumiał pytania. Wg ustawy o papierosach faktycznie napisane jest, że papierosy muszą być sprzedawane w paczkach po 20 sztuk. Tu natomiast pytanie odnosi sie do sprzedaży tytoniu- czy jeśli kupię 100 g tytoniu w paczce z akcyzą, natomiast klient który ode mnie odkupi owy tytoń potrzebuje jedynie 20g- CZY MOGE SPRZEDAĆ KLIENTOWI JEDYNIE 20G TEGO TYTONIU. Zaznaczam, że tytoń zostanie wrzucony do maszyny dzierżawionej klientowi, więc klient nie potrzebuje opakowania, ponieważ ten tytoń opuści lokal w postaci papierosa wykonanego przez klienta na użytkek własny.

Podpinam się pod pytanie.

Powrót