Pytanie o urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku armed1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

armed1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie urzędu pracy, jestem zarejestrowany jako bezrobotny, chcę wyjechać na 2 tygodnie za granicę, a w urzędzie mogę zgłosić taki wyjazd tylko na 10 dni, nie chcę tracić ubezpieczenia zdrowotnego. Moje pytanie brzmi czy po dobrowolnym wyrejestrowaniu się ze statusu bezrobotnego, obejmuje mnie ubezpieczenie przez 30 dni od dnia wyrejestrowania, i czy jeżeli wrócę do kraju przed upływem tych 30 dni i ponownie się zarejestruję cały czas będę ubezpieczony?. Dodam że dzwoniłem z zapytaniem do urzędu i Pani z rejestracji powiedziała że jeżeli sam zrezygnuję to tego samego dnia już nie będę mógł korzystać z pomocy lekarskiej itd. A i po dobrowolnym wyrejestrowaniu rejestrować powrotnie mogę się już następnego dnia
Z góry dziękuję za pomoc ;0

armed1 napisał:
czy po dobrowolnym wyrejestrowaniu się ze statusu bezrobotnego, obejmuje mnie ubezpieczenie przez 30 dni od dnia wyrejestrowania
Tak.
armed1 napisał:
czy jeżeli wrócę do kraju przed upływem tych 30 dni i ponownie się zarejestruję cały czas będę ubezpieczony?
Tak.
Korzystanie z bezpłatnych porad lekarskich obowiązuje przez okres 30 dni od dnia wyrejestrowania z PUP jeśli nie ma w tym okresie innego źródła ubezpieczenia. Dobrowolna rezygnacja z rejestracji jako osoba bezrobotna w tym przypadku nie skraca tego okresu.

Dziękuję za odpowiedź, teraz przynajmniej spokojny mogę jechać w podróż. Nikt w urzędzie pracy nie był w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi

armed1 napisał:
Dziękuję za odpowiedź, teraz przynajmniej spokojny mogę jechać w podróż. Nikt w urzędzie pracy nie był w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi
Nie chce mi się w to wierzyć

Powrót