Pytanie o utrzymanie statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku krzysztof4815
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof4815

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć mam pytanie: Jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna od 3 miesięcy. Nie pobieram żadnych zasiłków i ich nie chcę. Zależy mi, żeby utrzymać status bezrobotnego. Mam niedługo wizytę na której zostaną przedstawione mi oferty pracy, które w ogóle nie spełniają moim oczekiwaniom i nie są pod moje wykształcenie i doświadczenie. Mogę w jakiś sposób odmówić? Jeżeli tak to z jakimi argumentami? A może urząd ma jakieś kursy / szkolenia na których mogę uczestniczyć i jednocześnie mieć ten status bezrobotnego?

Urząd Pracy nie jest od tego żeby fundować Ci ubezpieczenie tylko żeby znaleźć ci pracę. Informację o szkoleniach/kursach znajdziesz w swoim UP. Odmówić możesz chyba raz. Jak nie chcesz pracy to się wyrejestruj.

To nie prawda, że można raz odmówić. Pierwsza odmowa skutkuje wyrejestrowaniem na 120 dni, druga na 180 dni, każda kolejna na 270 dni. Ale to nie jest tak, że przy każdej wizycie otrzymuje się skierowanie do pracy albo na staż. Najczęściej po prostu przedstawia się dostępne oferty.

Powrót