Pytanie o wyrok.

• Autor wątku Autor wątku kojas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kojas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Jestem podejrzany o przestępstwo z art. 280 § 1kk i art. 158 § 1 k.k i art. 157 § kk w zw. z art 11 § 2kk. Do popełnionego przestępstwa na przesłuchaniu u prokuratora przyznałem się do winy, prokurator zapytał się czy chce sie dobrowolnie poddać karze, na co się zgodziłem. Zastosowano w obec mnie srodek zapobiegawczy 1000zł i zakaz opuszczenia kraju. Teraz z tego co wiem mam czekać na list z sądu tylko nie wiem czy bedzie to list z wyrokiem czy wezwanie do sądu na rozprawę. Nie byłem wcześniej karany, wykazałem skruchę i chce przeprosić poszkodowanych, aktualnie studiuje, mam 23lata. Moje pytanie jest takie czy mogą liczyć na wyrok w zawieszeniu? I czy już w tym momencie mam szukać adwokata czy mogę poczekać do momentu kiedy otrzymam list z sądu z informacją co dalej. Aha jeszcze mam sie za 2 dni zgłosić na badania psychiatryczne i w związku z tym czego się mogę spodziewać na takich badaniach? Z góry dziękuje za każdą odpowiedź.

A gdzież to takie cuda na kiju, że przy takich zarzutach Prokurator proponuje dobrowolne poddanie się karze ?

Moje pytanie jest takie czy mogą liczyć na wyrok w zawieszeniu?
Napisał Pan,że "poddał się karze dobrowolnie" , czyli wie Pan jaki wyrok uzgadniał z Prokuratorem.

Właśnie nie wiem jaki wyrok...prokurator powiedział że wyrok zostanie ustalony przez sąd. A takie cuda na kiju to w Nowy Sączu. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie czy osoba która mnie oskarżyła może wycofać zarzutu jeżeli już jest po przesłuchaniu?

Przepraszam że pisze post jeden pod drugim ale nie mogę odnaleźć możliwości edycji poprzedniego postu. Z tego co się dowiedziałem w mojej sprawie zgodnie z artykułem 11 § 2kk sąd będzie wymierzał kare na podstawie najcięższego z zarzutów czyli 280 § 1kk (od 2 do 12 lat) a co do pozostałych stosuje środki karne.... czyli przez to że najwyższy wymiar kary przekracza 10lat prokurator nie mógł mi przedstawić kary tylko sąd, jednak z drugiej strony jeżeli dostałbym 2 lata to sąd może zawiesić mi te 2 lata na 5lat. Mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli gdybym zdobył poświadczenie / opinie osoby wysoko postawionej na mój temat czy mogłaby ona wpłynąć na decyzje sądu?

Właśnie nie wiem jaki wyrok...prokurator powiedział że wyrok zostanie ustalony przez sąd.
No właśnie. Czyli o żadnym dobrowolnym poddani się karze nie ma mowy :)

czy jeżeli gdybym zdobył poświadczenie / opinie osoby wysoko postawionej na mój temat czy mogłaby ona wpłynąć na decyzje sądu?
Nie. Aczkolwiek dotychczasowa (nie)karalność jest brana pod uwagę przy wydawaniu wyroku.

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie czy osoba która mnie oskarżyła może wycofać zarzutu jeżeli już jest po przesłuchaniu?
Art. 280. k.k., to p-stwo ścigane z urzędu.

jednak z drugiej strony jeżeli dostałbym 2 lata to sąd może zawiesić mi te 2 lata na 5lat.
Teoretycznie tak. Ale.. przy takich zarzutach - ciężka sprawa.
Oczywiście nikt nie znając okoliczności sprawy nie powie Panu dokladnie jak do sprawy podejdzie Sąd.

Dziękuje za odpowiedź ... mam jeszcze jedno pytanie... chce podjąć z pokrzywdzonym próbę pojednania sie, przeprosić go i dogadać się w sprawie rekompensaty, moje pytanie brzmi czy całą próbę przeprosin mam jakoś udokumentować i np. gdy poszkodowany przyjmie moją rekompensatę czy ma mi to jakoś potwierdzić? I jak takie przeprosiny mają się do mojej sprawy czy może mieć to jakiś wpływ na wyrok? Dziękuje za odpowiedzi.

1. Może Pan przeprosić ustnie/pisemnie.
2. Co do rekompensaty różnie to bywa, pokrzywdzony może teraz powiedzieć, iż chce od Pana sumę X 00 a w czasie procesu zażądać np. X 000 , więc decyzja należy do Pana.
3. Pana postawa po popełnieniu p-stwa (tj. chęć pojednania się itd.) będzie brana pod uwagę przez Sąd.

Powrót