Pytanie o wznowienie studiów

• Autor wątku Autor wątku Piotr225
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr225

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, zwracam się z pytaniem odnośnie nowej ustawy o szkolnictwie wyższym 2.0 i zmianach w regulaminie studiów.
Sprawa wygląda następująco: W roku 2017 w październiku zacząłem studia na politechnice, zaocznie. W lutym 2019 roku studia zakończyłem, lecz nie złożyłem pracy magisterskiej i zostałem skreślony z listy studentów. Regulamin studiów na dzień skonczenia moich studiów pozwalał na wznowienie studiów na dzień obrony nie później niż rok od skreślenia i dawało to taką możliwość, że mógłbym obronić się w lutym 2020 roku. Natomiast dostałem pismo z uczelni, że w związku z ustawą 2.0 zmienił się regulamin studiów obowiązujący od 01.10.2019 rok i według niego mogę sie obronić tylko wtedy gdy wznowię ostatni semestr studiów. A wiąże się to z tym, że musiałbym opłacić cały semestr gdyz były to studia zaoczne.
Czy w takiej sytuacji uczelnia może postąpić w ten sposób, czy jeśli zacząłem studia z innym regulaminem to mogą go przestrzegać zamiast regulaminy, który został wprowadzony teraz?

Powrót