pytanie o zachowek

• Autor wątku Autor wątku anvious
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anvious

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam

Mam takie pytanie a mianowicie moj tata dostal od brata w postaci darowizny dom z dzialka to bylo 11 lat temu teraz po tym czasie siostra mojego taty che wystapic o zachowek (prawdopodobnie sadownie )

dodam ze dziadek nie zyje 15 lat a babcia 13 oraz niestety brat taty tez juz nie zyje 5 lat
nie bylo zadnej sprawy sadowej o podzial majatku anie nie bylo zadnego testamentu
dom zostal przepisany na brata mojego taty za ugoda tzn moj tata i siostra zgodzili sie aby zostal przepisany na brata mojego taty

I moje pytanie jest takie czy jej sie nalezy jakis zachowek bo podobno ktos jej powiedzial ze nawet po 20 latach jej sie nalezy

dziekuje za odp

Ostatnia edycja:
Rodzenstwo nie ma prawa do zachowku

czyli dobrze rozumiem siostrze mojego taty nie nalezy sie zachowek

Z jakiego tytułu brat twojego taty dostał dom ,który nastepnie darował twemu ojcu?
W jakiej formie była zawarta ugoda miedzy twoim ojcem ,jego bratem i siostrą?

to bylo na zasadzie darowizny aktu notarialnego (babcia z dziadkiem przekazali pierw bratu mojego ojca a pozniej ten przepisal na tate) w 1 i 2 przypadku
i nie bylo zadnej ugody z tego co kojaze

Ostatnia edycja:
Siostra ojca mogła wystąpić z roszczeniem o zachowek do obdarowanego brata ojca w ciągu 5 lat od śmierci każdego z rodziców.Ten termin minął jeszcze za zycia obdarowanego brata ojca w wyniku czego siostra w określonym terminie nie wystapiła o zachowek i jej roszczenie przepadło.Brat ojca darował nieruchomośc twemu ojcu i jego siostra nie ma prawa żadać od niego zachowku ponieważ prawo do zachowku wobec obdarowanego rodzenstwa nie należy się.

dzieki za odpowiedz wszystkiego dobrego

W opisanej sytuacji nie ma możliwości, żeby siostra Twojego taty mogła skutecznie wysuwać jakiekolwiek roszczenia z tytułu darowizny na rzecz Twojego taty od jego brata.

no brat taty nie zyje juz 5 lat a przepisal dom 11 lat temu

Powrót