pytanie o zameldowanie i opłaty

• Autor wątku Autor wątku aya22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aya22

Użytkownik
Odpowiedzi
306
Ciotka od 10 lat nie mieszka w Polsce, jest zameldowana u rodziców i opłacają oni rachunki np. za wywóz śmieci itp. za nią na jej prośbę.Mam pytanie, czy jest to konieczne, aby ponosili te opłaty i jakie sankcje grożą cioci za to, że od 10 lat tam fikcyjnie ,,mieszka"?

1. Mieszkanie spółdzielcze, komunalne, własnościowe? Za śmieci płaci się "od twarzy", więc to od regulaminu albo decyzji właściciela zależy czy płacą od ilości osób zameldowanych, czy od liczby osób faktycznie mieszkających.
2. Ewentualnie mandat za niedopełnienie obowiązku meldunkowego.

Mieszkanie wlasnosciowe.
Ten mandat w jakiej wysokosci, czy Policja go wystawia?
Czy rodzicom cioci też może grozić mandat?

Ostatnia edycja:
zależy mi na odpowiedzi proszę zorientowanych, aby odpisali na moje pytania

Nie pamiętam do jakiej kwoty może być ten mandat (500 zł?).
W teorii można "dorobić" się mandatu, ale... to prawie niespotykane. Nie ma jakiegoś urzędnika, który chodzi i sprawdza czy osoby zameldowane faktycznie mieszkają lub nie. Dopiero na złożony wniosek o wymeldowanie w trybie administracyjnym są robione jakieś rozpoznania.

Załóżmy hipotetycznie, że mandat miałby zostać wystawiony. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, kto go wystawia i czy byłby wystawiony tylko osobie z fikcyjnym meldunkiem, czy również właścicielom mieszkania? A może jest inaczej? Proszę w końcu o konkretną odpowiedź.

Sankcja za niedopełnienie obowiązku meldunkowego jest już zniesiona...

Antoni będzie w sierpniu 2011. Mnie interesuje AKTUALNY STAN PRAWNY. Proszę kogoś zorientowanego na odpowiedzi na moje pytania:
kto wystawia mandat i czy byłby wystawiony tylko osobie z fikcyjnym meldunkiem, czy również właścicielom mieszkania?

A na jakiej podstawie prawnej twierdzisz, że taki mandat jest de lege lata możliwy?

art. 147 kw-tak dla wiadomości przedmówcy. Jednak prosiłabym o odpowiedzi na moje powyższe pytania.

aya22 napisał:
Proszę w końcu o konkretną odpowiedź.

Konkretne odpowiedzi znajdziesz w wyszukiwarce Google, a nawet na tym forum.
Tylko należy włożyć w to nieco wysiłku w postaci kliknięcia myszką i poszukać.

Lewanno twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu, rozumiem, że w ten sposób ,,nabijasz sobie posty''. Szukałam w google, lecz nie znalazłam, co jest oczywiste, bo nie wiem i nikt jak do tej pory chyba nie wie, bo nie uzyskałam odpowiedzi na moje pytanie:
czy właściciele mieszkania, w którym jest fikcyjnie zameldowana jakaś osoba mogą z tego tytułu ponieść konsekwencje np. w postaci mandatu karnego?

aya22 napisał:
Lewanno twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu, rozumiem, że w ten sposób ,,nabijasz sobie posty''.

O moje nabijanie postów niech Cię głowa nie boli.

aya22 napisał:
Szukałam w google, lecz nie znalazłam, co jest oczywiste, bo nie wiem

Bo źle szukałaś. Ja znalazłam przynajmniej kilka wątków na ten temat. Trzeba mieć odrobinę chęci.

aya22 napisał:
nikt jak do tej pory chyba nie wie, bo nie uzyskałam odpowiedzi na moje pytanie:

A może nikt Ci nie odpowiada, bo jesteś niegrzeczna i bardziej żądasz niż prosisz.

,,Lewanno'' ale jesteś agresywna, rozumiem, że masz jakieś problemy, ale pisząc głupoty na forum raczej ich nie rozwiążesz. W którym miejscu byłam ,,niegrzeczna"? Taki z Ciebie ,,przyjaciel forum'', a robisz Off topa - bardzo nie ładnie.
Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie, czy właścicielowi mieszkania w którym jest fikcyjnie zameldowana jakaś osoba może grozić mandat za to, że ta osoba jest zameldowana w jego lokalu? Nadmienię, że właściciel mieszkania zdaje sobie sprawę z tego faktu. Mam nadzieję, że ktoś zorientowany odpowie, gdyż już kilkakrotnie prosiłam o odpowiedź, jednak niestety bezskuteczne...

W zasadzie powinnam być niegrzeczna i nadal nie udzielić Ci odpowiedzi.
Moim problemem są takie osoby jak Ty, gdyż na forum poświęcamy swój prywatny czas aby pomóc innym.
Jednak irytujące jest, że są osoby, które nawet nie podejmują próby poszukania odpowiedzi na tak proste pytanie.

Gdybyś włożyła odrobinę wysiłku, to znalazłabyś odpowiedź tu na forum. Mnie to zajęło 5 minut.

Odpowiem więc, żeby nie być gołosłowną. Na drugi raz jednak trochę się pofatyguj.

Obowiązek meldunkowy spoczywa zarówno na właścicielu jak i najemcy. Ukarać więc można jedną i drugą stronę.
Przeczytaj art. 147 kodeksu wykroczeń. Skup uwagę na różnicę między par. 1 i par. 2 tego przepisu.

Powrót