pytanie o zasiłek z PUP

• Autor wątku Autor wątku Pomianowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pomianowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, od prawie trzech miesięcy jestem zarejestrowana w PUP. Prawo do zasiłku przysługuje mi po 90 dniach (rozwiązanie umowy za porozumieniem stron). Tak się zdarzyło że znalazłam sobie pracę. Przyszły pracodawca jeszcze nie określił pewnej daty zatrudnienia ( zależy to do tego jak szybko zostaną załatwione formalności itp ). Mam pytanie - jeśli podpisanie umowy ( dokł. umowy zlecenie )z pracodawcą nastąpi np. po 93 dniach od daty zarejestrowania w PUP, to czy dostanę jeden pełny zasiłek dla bezrobotnych ?? Jeśli podpisanie umowy z pracodawcą nastąpi np. po 86 dniach to wtedy nie dostanę nic ??

Pomianowska napisał:
jeśli podpisanie umowy ( dokł. umowy zlecenie )z pracodawcą nastąpi np. po 93 dniach od daty zarejestrowania w PUP, to czy dostanę jeden pełny zasiłek dla bezrobotnych ??
Za miesiąc nie, tylko za 3 dni.
Pomianowska napisał:
Jeśli podpisanie umowy z pracodawcą nastąpi np. po 86 dniach to wtedy nie dostanę nic ??
Zgadza się.

ok, dziękuję za informację. Prosiłabym także o odpowiedź na poniższe zapytanie.
Przypadek mojej koleżanki - jutro ( czwartek ) ma podpisać umowę zlecenie z przyszłym pracodawcą. Pracę natomiast ma zacząć od poniedziałku. Traf chciał, że w dniu jutrzejszym ma również stawić się w PUP na podpisanie tzw listy. Czy w związku z tym może już nie stawiać się w urzędzie pracy, usprawiedliwić swoją nieobecność telefonicznie a następnie wysłać fax z informacją o podjęciu zatrudnienia ?

Skoro podjęcie pracy nastąpi od poniedziałku, a termin stawiennictwa został ustalony na jutro (czyli w dniu kiedy koleżanka jest jeszcze osobą bezrobotną) ma obowiązek się zgłosić na wizytę i podczas wizyty poinformować pracownika PUP o planowanym podjęciu pracy od poniedziałku.
Natomiast już po podpisaniu umowy należy przekazać do PUP informację o fakcie podjęcia pracy.

Powrót