Pytanie o ziemię ...

• Autor wątku Autor wątku ŻBIK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ż

ŻBIK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam !!
Jestem tu nowy i chciałem przedztawic swoje pytanie do osób które mają jakąś większą wiedzę na pewien nurtujący mnie temat.

Najpierw przedstawię historię tej sprawy a dopiero pytanie.
A mianowicie mój dziadek od strony ojca miał w posiadaniu dwa kawałki ziemi na mniejszym postawił dom w którym zresztą mieszkamy do dzisiaj, natomiast drugi kawałek ziemi znacznie większy, dodam że sytuacja wydarzyła się za czasów gdy w Polsce panował komunizm, ten teren w całości został zarekwirowany, czy jak kto woli zabrany przez państwo...

potem ten teren należał do jakiegoś państwowego zakładu który tam wybudowano... no a teraz jest to teren wykupiony przez jakąś prywatną osobę która założyła tam aktualnie działalnośc gospodarczą.

I tutaj moje pytanie czy w takim przypadku utracenia majątku na żecz państwa oczywiście w dzisiejszych realiach ogulnie uznawane za bezprawne można ubiegac się o jakieś odszkodowanie od państwa w celu rekompensaty za stracone dobro w postaci ziemi.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Czy masz w posiadaniu jakieś dokumenty dotyczace sprawy np jakąś decyzję administracyjną? Na jakiej podstawie dziadkowi ziemię wywłaszczono/znacjonalizowano? I czy jesteś pewny że nie uzyskał żadnej rekompensaty?

Natomiast co do bezprawności działań władzy publicznej za PRL nie jest jak piszesz, gdyż władza działała wówczas na podstawie uwczesnych przepisów (ważnych) i nikt obecnie nie neguje legalności władzy i ówczesnego ustawodawstwa.

dokumenty posiadamy natomiast jeśli chodzi o rekompensate to w dokmumentacji jest wspomniane, że w zamian za ziemię dano ( co śmieszne ) jakąś mi nie znaną bliżej liczbę zboża ... ale jak się pytałem to wynika z tego ze nawet to było fikcyjnym zwrotem strat ... ale faktem jest ze w dokumentach jest to uwzględnione ...

Z tego co wstępnie widzę rekompensata była.

Musisz jednak wskazać dużo wiecej szczegółów decyzji, jak domniemywam wywłaszczeniowej, najlepiej przeskanuj i wrzuć na net, albo opisz dokładnie

Powrót