Pytanie odnośnie AOK

• Autor wątku Autor wątku Maksiu238
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maksiu238

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, do 27 października byłem zatrudniony w niemczech przez 9 miesięcy, bylem pracownikem pracującym w niemczech a mieszkający w Polsce, i tu mam pytanie, posiadam kartę AOK czy wystarczy to że pracodawca wymelduje mnie od płacenia składek żeby potem nie naliczali opłat i żeby nie przyszło potem wezwanie do zapłaty? Czy należy złożyć wypowiedzenie w AOK?

Maksiu238 napisał:
Dzień dobry, do 27 października byłem zatrudniony w niemczech przez 9 miesięcy, bylem pracownikem pracującym w niemczech a mieszkający w Polsce, i tu mam pytanie, posiadam kartę AOK czy wystarczy to że pracodawca wymelduje mnie od płacenia składek żeby potem nie naliczali opłat i żeby nie przyszło potem wezwanie do zapłaty? Czy należy złożyć wypowiedzenie w AOK?
Nie , nie wystarczy .. trzeba samemu i dolaczyc potwierdzenie ubezp z PL

A jak ktoś nie ma w PL ubezpieczenia to już nie może zrezygnować z ubezpieczenia w DE i ma płacić ????
Coś tu nie tak.

Zasada jest taka ze jesli sie zwolnisz i np rozpoczynasz wlasna dzialalnosc, to jesli chcesz byc dalej ubezpieczony, musisz sie sam ubezpieczyc, czyli pojsc do AOK lub jakiejkolwiek kasy lub firmy oferujacej ubezpieczenia prywatne.
Aktywnie a nie automatycznie. Czyli nie informuje sie o rezygnacji jesli sie nie chce tylko o checi prywatnego ubezpieczenia jesli sie chce.

Teraz rozumiem dlaczego AOK przysylala mi kiedys upomnienia o placenie. Olalem i kiedy kwota przekroczyla 700€ przestali przysylac.
Teraz stalo sie jasne dlaczego mi to przysylali, stwierdzilem ze sa osoby, ktore wierza ze trzeba sie jakos od tego odmeldowac. Czyli jezeli tego sie nie zrobilo i AOK przysle im jakis papier z upomnieniem o placenie, nalezy placic.

Skad zrodlo informacji "trzeba samemu i dolaczyc potwierdzenie ubezp z PL"?
To co na poczatku pochodzi z mojego wlasnego doswiadczenia.

Powrót