Pytanie odnośnie renty rodzinnej.

• Autor wątku Autor wątku dablin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dablin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, w tym roku kończę 25 lat (czerwiec). Ukończyłem studia mgr w październiku 2009 r. Aby dalej dostawać rentę rozpocząłem inne studia stacjonarne, stosowny dokumet odnośnie potwerdzenia nauczania zaniosłem do Zusu. Zgodniez wydaną decyzją rentę będę otrzymywał do czerwca 2010 r. Moje pytanie brzmi, czy mogę przerwać naukę teraz i mieć pewność, że zus nie upomni się o koljene zaświadczanie wraz z rozpoczęciem następnego semestru (luty/marzec) i będzie wypłacł rentę do czerwca tak jak było w decyzji ?

Dodam również, że w razie porzucenia szkoły sesja poprawkowa kończy się na początku marca, więc skreślony z listy studentów zostałbym mniej więcej +-10 marca.

Masz obowiązek zawiadomienia ZUS o przerwaniu nauki - poczytaj pouczenie do decyzji i nie ma tutaj znaczenia, że ZUS przyznał prawo do czerwca.
Pewności nie możesz mieć żadnej, bo takie sprawy są bardzo często weryfikowane przez ZUS, a w niektórych przypadkach sprawa zostaje skierowana do prokuratury w związku z wyłudzeniem świadczeń.

Powrót