Pytanie odnośnie samochodu po zmarłym brak jakichkolwiek danych

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam tak nie wiem czy moje pytanie jest bardziej spadkowe czy ubezpieczeniowe otóż zmarła mama podobno (pisze podobno ponieważ nie wiem) miała samochód. Nie ma na chwilę obecną nadania spadku testamentu również nie ma ale docelowo i ja i brat zapewne go przyjmiemy. Z racji, że z bratem nie mamy dobrych relacji nie chce mi udostępnić żadnych danych pojazdu jestem zmuszony mu wierzyć, że on istnieje. Teraz pytanie czy on może się nim poruszać ? (Przypuszczam, że dowód rejestracyjny ubezpieczenie jest na nieżyjąca mamę) Czy ja przejmę karę od ufg jeżeli polisa OC będzie nie opłacona ? Nawet jakbym chciał zapłacić to nie mam jak brak jakichkolwiek danych.

Soniak87 napisał:
Teraz pytanie czy on może się nim poruszać? Czy ja przejmę karę od ufg jeżeli polisa OC będzie nie opłacona ?
Tak, może. Obowiązek ubezpieczenia obciąża każdego posiadacza pojazdu mechanicznego czyli osobę, która tym pojazdem faktycznie włada (decyduje o sposobie, czasie i innych okolicznościach jego użycia). Najczęściej posiadanie i prawo własności sprawuje jedna i ta sama osoba. Nie zawsze jednak tak jest. Ubezpieczenie OC obejmuje szkody wyrządzone w związku z ruchem posiadanego przez tę osobę pojazdu. Jeżeli Pan nie włada pojazdem to obowiązek zapłaty ubezpieczenia Pana nie obejmuje z tego też względu nie może Pan być ukarany za brak ubezpieczenia pojazdu. Można być właścicielem pojazdu a przy tym nie być jego posiadaczem.
Przepis prawny:
art. 23 Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
1. Posiadacz pojazdu mechanicznego jest obowiązany zawrzeć umowę obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem posiadanego przez niego pojazdu.
1a. Posiadacz pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 10 lit. a i pkt 10a, zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, z wyłączeniem pojazdu, w odniesieniu do którego państwem członkowskim Unii Europejskiej umiejscowienia ryzyka jest państwo Unii Europejskiej, w którym pojazd ma być zarejestrowany, obowiązany jest posiadać ochronę ubezpieczeniową przez cały okres, w którym pojazd jest zarejestrowany, z wyjątkiem zarejestrowanych pojazdów historycznych. W odniesieniu do pojazdów zarejestrowanych za granicą obowiązek ten trwa przez cały okres pozostawania tych pojazdów na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, przed jego rejestracją oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem historycznym albo pojazdem wolnobieżnym, od chwili wprowadzenia tych pojazdów do ruchu.

Ostatnia edycja:
Uffff ulżyło mi :)
Mam rozumieć, że po przyjęciu spadku (po magicznym półroczu od śmierci) również mogę czuć się bezpiecznym.

Soniak87 napisał:
Mam rozumieć, że po przyjęciu spadku (po magicznym półroczu od śmierci) również mogę czuć się bezpiecznym.
Nabycie spadku w tym kontekście nie ma wpływu na kwestię ubezpieczenia.

Powrót