Pytanie odnośnie strony

• Autor wątku Autor wątku nitzerebb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nitzerebb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień Dobry
Mam pytanie. Zrobiłem i skonfigurowałem dla znajomego stronę WWW opartą o system CMS (system zarządzania treścią) oznacza to że dałem mu stronę z panelem administratora. Po zalogowaniu się do panelu administratora znajomy sam może dodawać dowolne treści. Pomogłem mu też w zakupie serwera czyli zarejestrowałem się podając jego dane, a on opłacił na poczcie serwer. Pomogłem również w zakupie domeny, którą opłaciłem z mojego konta internetowego, a on mi oddał pieniądze podczas spotkanie. Serwer i domena jest zarejestrowana na niego. Po załatwieniu formalności, poprosił mnie abym nauczył go obsługiwać tego CMSa. Podczas nauki dodałem pierwsze wiadomości, których on jest autorem. Strona i forum jest dość kontrowersyjna, dotyczy polityki i obecnej władzy. Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników i podczas dodawania komentarzy jest wzmianka "Redakcja serwisu nie odpowiada za treść zamieszczanych komentarzy. Jednocześnie zastrzega sobie prawo redakcji, skrótów, bądź usunięcia opinii zawierającej treści zabronione przez prawo, wulgarne, obraźliwie lub w inny sposób rażąco naruszające zasady współżycia społecznego. Jednocześnie przypominamy, że osoba zamieszczająca taką opinię może ponieść za jej treść odpowiedzialność karną i cywilną."
Moje pytanie jest następujące czy ja jestem odpowiedzialny za tą stronę, czy ktoś może pozwać mnie do sądu za to że dałem takie narzędzie, oraz że podczas nauki dodałem artykuły których autorem jest właściciel? Dodam że są firmy które robią takie strony i dają zamawiającemu dostęp do panelu admina. bardzo proszę o odpowiedz.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jeżeli Ty tylko to wykonałeś i sprzedałeś swoją pracę to znaczy, że nie jesteś tego właścicielem. Sprzedając swoje dzieło zrzekasz się do niego praw. Jednocześnie przechodzą prawa na kupującego i tylko i wyłącznie on jest odpowiedzialny za treść tego serwisu. Ty nie masz nic do tego jako twórca.

Dziękuję za tą odpowiedz.
Tylko ja nie sprzedałem, a dałem. Bo wykonałem stronę za darmo po znajomości. Ale wydaje mi się że to chyba to samo, a może się mylę?

nitzerebb napisał:
Tylko ja nie sprzedałem, a dałem. Bo wykonałem stronę za darmo po znajomości. Ale wydaje mi się że to chyba to samo, a może się mylę?
to może miałoby jakieś znaczenie dla US, jako, że była to darowizna, ale kwestię odpowiedzialności za działanie forum reguluje USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną" (uśude), a w szczególności Art.12. do 15.

I teraz wszystko zależy, jak interpretować twój udział w pierwszym okresie działania strony.

Jeśli uznać, że byłeś de facto administratorem tej strony w tym okresie, to miałbyś odpowiedzialność za zamieszczane tam treści użytkowników zgodnie z Art.14.uśude. Ale, jeśli nie było wtedy powiadomień o naruszaniu prawa przez użytkowników, to nie ma tematu.

Jeśli zaś chodzi o posty, które zamieściłeś, to jest to pewnie złożona sprawa. Pierwszą osobą, do której zwrócono by się w sprawie tych postów byłbyś Ty, jako że posty dodane byłyby, jak zrozumiałem, z twojego konta (IP). Zaś drugą osobą odpowiedzialną byłby ich faktyczny autor, o ile by się oczywiście przyznał do autorstwa tych postów. Na twoim miejscu dla spokoju wykasowałbym te posty.

Powrót